Council on Foreign Relations

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Council on Foreign Relations (CFR) är en amerikansk tankesmedja som grundades 1921 och som sedan starten haft ett betydande inflytande på utvecklingen av den amerikanska utrikespolitiken. Organisationens medlemmar utgörs av ledare från finansvärlden, industrin, militären, den vetenskapliga världen samt politiken. Några av de mest kända medlemmarna är George W. Bush, Bill Clinton, Alan Greenspan, Condoleeza Rice, Henry Paulson, George Soros samt David Rockefeller.

Publiceringar[redigera | redigera wikitext]

Organisationen ger varannan månad ut den inflytelserika skriften Foreign Affairs. Vid sidan om publiceringen av denna huvudpublikation har CFR också från starten använt sig av studiegrupper, det så kallade Rockefeller-studieprogrammet liksom även mer informella diskussionsgrupper. Dessa har producerat rapporter i olika frågor som berör utrikespolitik och ekonomi.

Organisationens politiska linje[redigera | redigera wikitext]

CFR har huvudsakligen drivit den politiska linjen att USA:s utrikespolitik bör vara interventionistisk, i motsats till isolationistisk. Ett undantag från den interventionistiska linjen går dock att se i organisationens förhållande till Vietnamkriget. I den frågan var det en stor oenighet inom CFR, vilket medförde att de inte publicerade några analyser under åren 1964–68.

Konspirationsteorier[redigera | redigera wikitext]

CFR har gett upphov till en rad konspirationsteorier. Detta kan ses mot bakgrund av att organisationens medlemmar utgörs av rika och inflytelserika personer, exempelvis från industrin, bankvärlden och den politiska världen. Många av medlemmarna är dessutom medlemmar i andra organisationer som är utsatta för konspirationsteorier, såsom den trilaterala kommissionen, Bilderberggruppen, CEIP, Rockefeller-stiftelsen och RAND.

Styrelse och medlemskap[redigera | redigera wikitext]

För enskilda finns två typer av medlemskap, livstidsmedlemskap och medlemskap en viss period. De periodiska medlemskapen varar i fem år och är tillgängligt för personer mellan 30-36 år. Detta medlemskap gäller dock bara för amerikanska medborgare. För att ansöka om livstidsmedlemskap krävs en skriftlig nominering av någon annan livstidsmedlem samt av tre andra personer.

Styrelsen[redigera | redigera wikitext]

Organisationens styrelse består av 36 medlemmer.

CFR:s presidenter[redigera | redigera wikitext]

Källa: CFR[1]

Kända historiska medlemmar[redigera | redigera wikitext]

Källa: CFR[1]

Externa webbsidor[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Peter Grose. ”Continuing the Inquiry: Historical Roster of Directors and Officers” (på engelska). CFR. http://www.cfr.org/about/history/cfr/appendix.html. Läst 29 maj 2009. 
  2. ^ ”John Bowyer Bell” (på engelska). The Daily Telegraph. 14. oktober 2003. http://www.telegraph.co.uk/news/obituaries/1444118/John-Bowyer-Bell.html. Läst 29 maj 2009. 

Denna artikel är helt eller delvis baserad på norska wikipedia.