Cupcake

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Chokladcupcakes
Cream cheese cupcakes

Cupcake (fairy cake, koppkaka, tårtmuffin) är en sötare muffins med glasyr. Det finns inga regler för vad frostingen får bestå av men några vanliga varianter är s.k. fluffy frosting som är en variant av maräng som inte gräddas, cream cheese frosting, och fromage av olika slag. Detaljer i dekorationen görs oftast i sockermassa eller flowerpaste.

En cupcake är en individuell bakelse, eller en en-portions-tårta och har alltid frosting på toppen – ofta med dekorationer i form av strössel, marsipan och/eller sockermassa. Det är också vanligt med en fyllning, till exempel bär eller vaniljkräm.

Muffins och cupcakes[redigera | redigera wikitext]

Muffins är oftast ganska enkla sockerkaksbakverk bakade i små formar. Sådan muffins heter ofta "cupcakes" på engelska, och ordet kommer därifrån. När vågen med flashiga, väldigt pyntade cupcakes kom till Sverige valde man att lansera det engelska ordet som namn på dessa stora och påkostade muffins.

Sveriges Cupcake City[redigera | redigera wikitext]

I Sverige har Kristinehamn utnämnt sig som Sveriges Cupcake City, och håller varje år ett Cupcakekalas i maj månad. 2011 skedde det den 14 maj.[1]

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Ska bli Sveriges Cupcake City”. Karlskoga Kuriren. 16 februari 2011. Arkiverad från originalet den 25 februari 2011. https://web.archive.org/web/20110225060857/http://karlskoga-kuriren.se/nyheter/lanet/1.1104253-ska-bli-sveriges-cupcake-city. Läst 10 augusti 2011.