Cupcake

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Chokladcupcakes
Cream cheese cupcakes

Cupcake (fairy cake, koppkaka, tårtmuffin) är en sötare och mindre variant av muffins med glasyr på toppen.[1] En cupcake har till skillnad från en muffins alltid glasyr på toppen, ofta med dekorationer i form av strössel, marsipan och/eller sockermassa. Cupcake är på engelska ofta benämningen på det som på svenska kallas muffin, medan muffin där ofta är en variant av tekaka.

Ingredienser[redigera | redigera wikitext]

En cupcake är en individuell bakelse, eller en en-portions-tårta. Det är vanligt att cupcakesarna har en fyllning, till exempel bär eller vaniljkräm.

Det finns inga regler för vad glasyren, även kallad frostingen, får bestå av men några vanliga varianter är fluffy frosting som är en variant av maräng som inte gräddas, cream cheese frosting, och fromage av olika slag. Detaljer i dekorationen görs oftast i sockermassa eller florsockersmet.

Muffins och cupcakes[redigera | redigera wikitext]

Muffins är oftast ganska enkla sockerkaksbakverk bakade i små formar. Sådan muffins heter ofta "cupcakes" på engelska, och ordet kommer därifrån. När vågen med flashiga, väldigt pyntade cupcakes kom till Sverige valde man att lansera det engelska ordet som namn på dessa påkostade muffins.

Sveriges Cupcake City[redigera | redigera wikitext]

I Sverige har Kristinehamn utnämnt sig som Sveriges Cupcake City, och håller varje år ett Cupcakekalas i maj månad. 2011 skedde det den 14 maj.[2]

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Cupcakes”. Tasteline. 5 september 2017. http://www.tasteline.com/recept/cupcakes/. Läst 13 juni 2017. 
  2. ^ ”Ska bli Sveriges Cupcake City”. Karlskoga Kuriren. 16 februari 2011. Arkiverad från originalet den 25 februari 2011. https://web.archive.org/web/20110225060857/http://karlskoga-kuriren.se/nyheter/lanet/1.1104253-ska-bli-sveriges-cupcake-city. Läst 10 augusti 2011. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]