Dödlig skörd

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Uppslagsordet ”The Wicker Man” leder hit. För nyinspelningen från 2006, se The Wicker Man (2006). För låten av Iron Maiden, se The Wicker Man (låt).
Dödlig skörd
(The Wicker Man)
GenreSkräck
RegissörRobin Hardy
ProducentPeter Snell
ManusAnthony Shaffer
Baserad påRitualen av
David Pinner
SkådespelareEdward Woodward
Britt Ekland
Diane Cilento
Ingrid Pitt
Christopher Lee
OriginalmusikPaul Giovanni
FotografHarry Waxman
KlippningEric Boyd-Perkins
ProduktionsbolagBritish Lion Films
DistributionBritish Lion Films
PremiärStorbritannien 6 december 1973 (Storbritannien)
Speltid88 minuter
LandStorbritannien Storbritannien
SpråkEngelska
Budget500 000 brittiska pund[1]
Intäkter58 341 amerikanska dollar
UppföljareThe Wicker Tree (2011)
NyinspelningarThe Wicker Man (2006)
IMDb SFDb

Dödlig skörd (originaltitel: The Wicker Man) är en brittisk skräckfilm med psykologiska inslag[2] från 1973 i regi av Robin Hardy med Christopher Lee och Edward Woodward i rollistan. Manuset skrivet av Anthony Shaffer är inspirerat av David Pinners roman Ritual från 1967.[3][4]

Filmen hade biografpremiär i flera länder, dock inte Sverige. Den anses idag vara en kultfilm som generellt bland filmkritiker har hyllats.[5] [6] 1999 placerade British Film Institute The Wicker Man på 96:e plats på sin lista över de 100 bästa brittiska filmerna genom tiderna.[7][8] Den prisades i både Variety och Los Angeles Times samt vann några priser, bland annat Saturn Awards pris för bästa skräck år 1978. Cinefantastique har kallat den "skräckfilmens Citizen Kane" och magasinet Total Film listade den på sjätte plats bland de bästa brittiska filmerna någonsin. Tv-nätverket Bravo kallade filmens slutscen en av tidernas mest skrämmande filmscener.[9] The Wicker Man prisades i en hyllning till brittisk film under öppningsceremonierna inför sommar-OS 2012.[10][11][12][13][14]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Polismästare Howie (Edward Woodward) får ett anonymt brev som behandlar försvinnandet av en ung flicka, Rowan Morrison (Gerry Cowper), på de avlägsna Hebrideröarna Summerisle (en fiktiv plats, troligen inspirerad av de verkliga Summer Isles på ögruppen inre Hebriderna). Han flyger till ön och i sina undersökningar upptäcker han att hela befolkningen deltar i en keltisk nyhednisk kult, som dyrkar solen och fältens gudar och ägnar sig åt fruktbarhetsriter.

Howie, som lever som celibat kristen, blir alltmer besvärad över öbornas beteenden. I den oklippta versionen ser han par som har samlag på kyrkogården och en naken kvinna som gråter på en grav. Han hotar ilsket skolans lärarinna att kontakta myndigheterna efter att han upptäckt att hon lär ut den falliska innebörden av majstången till de unga flickorna.

Howie känner sig snart starkt attraherad av Willow (Britt Ekland), hyresvärdens sensuella dotter. I den oklippta versionen kallar öns ägare, Lord Summerisle (Christopher Lee), Willow för Afrodite och presenterar en ung man för henne. Howie, som bor i rummet intill, hör oundvikligen deras passionerade älskog. Följande natt försöker Willow att förföra honom genom att dansa naken och knacka på väggen till hans rum. Men Howie står emot frestelsen eftersom han inte tror på sex utanför äktenskapet.

Efter att ha intervjuat många av öborna - varav ingen säger sig känna till eller har hört talas om Rowan Morrison - tar Howie kontakt med Lord Summerisle, öns ägare, som även är öns ledare. Howie hoppas att Summerisle ska hjälpa honom med hans eftersökningar.

Medverkande (i urval)[redigera | redigera wikitext]

  Edward Woodward  –  Sergeant Howie
  Christopher Lee  –  Lord Summerisle
  Diane Cilento  –  Miss Rose
  Britt Ekland  –  Willow
  Ingrid Pitt  –  Bibliotekarie
  Lindsay Kemp  –  Alder MacGregor
  Russell Waters  –  Hamnförman
  Aubrey Morris  –  Trädgårdsmästare/dödgrävare
  Irene Sunter  –  May Morrison
  Walter Carr  –  Rektor
  Ian Campbell  –  Oak
  Roy Boyd  –  Broome
  Peter Brewis  –  Musiker
  Gerry Cowper  –  Rowan Morrison
  John Hallam  –  Konstapel McTaggart

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

"Dödlig skörd", eller The Wicker Man, räknas till de filmer som genom tiderna lidit hårt av en ökänt komplicerad redigerings- och omklippningshistorik genom åren. Till följd av att den tidigt klipptes om och att spellängden kortades ned (av bland annat filmbolag och distributörer vid olika premiärer) så har en mängd olika versioner uppstått vars fulla längd samt scenordning och innehåll skilt sig (ofta radikalt) från skaparnas ursprungliga film och originalversion.

Det har länge antagits bland filmforskare och diverse inblandade i produktionen att ingen kopia av filmens ursprungliga, intakta version med samtliga scener och fulla speltid, har klarat sig. Det anses ganska troligt att på grund av "slarv" och allt klippande av filmen av olika parter, inför distributioner och premiärer, så har originalet gått förlorat.

Dock har vid olika tillfällen delar och fragment av tidigare borttappat material återfunnits, vissa i gamla filmarkiv. Den längsta och mest kompletta officiella versionen döptes till "the final cut" och är officiellt restaurerad av experter för att komma så nära det förlorade originalet som hittills är möjligt.

Den legendariska skådespelaren Christopher Lee (som spelar filmens antagonist) sörjde att ursprungliga filmkopian inte bevarades bättre, han ansåg nämligen att The Wicker Man var den, av samtliga filmer i sin karriär, som han uttalat tyckte bäst om och såg något viktigt i, både innehålls- och budskapsmässigt, och sett till filmkonsten. Lee hoppades och trodde att det existerade en bortglömd eller felarkiverad kopia av den nämnda originalversion och att den någon dag skulle dyka upp eller åter finnas. Som åldring, innan sin bortgång, ändrade han inte denna uppfattning, trots alla uttalade uppfattningar bland många andra att den nog kan anses ha gått förlorad.

Trots nämnda vändor vid tiden för premiären blev The Wicker Man tidigt en generellt sett relativt väl emottagen skräckfilm, med hyllningar av en rad kritiker och filmvetare. Den föll dock i relativ obskyritet på grund av nämnda problem men har sedan premiären blivit en hyllad kultfilm bland filmentusiaster och filmkritiker.

Genom åren har bland annat filmmagasinet Cinefantstique beskrivit den som "skräckfilmens Citizen Kane" [15] och år 2004 blev den i filmmagasinet Total Film utsedd till sjätte bästa brittiska filmen genom tiderna.[källa behövs] 1978 vann den Saturn Award för bästa skräckfilm. Filmens final listades på plats 45 i tv-nätverket Bravos lista över de mest skrämmande scenerna i filmhistorien.

I BBC-dokumentären A History of Horror från 2010 beskrev författaren och skådespelaren Mark Gatiss filmen som ett utmärkt exempel på en kortlivad sub-genre, som han kallade för "folk horror" ("folkskräck", det vill säga skräckfilm med teman och inslag av folklore eller gammal folktro). I samma genre placerade han filmerna Den blodiga snaran från 1968 och Satans skinn från 1971.

En mycket kritiserad amerikansk nyinspelning, eller remake, från år 2006 med Nicholas Cage i huvudrollen, mottogs med starkt ogillande och hård kritik bland majoriteten filmkritiker, fans och cineaster. Robin Hardy och de övriga involverade i originalfilmen har inte någon koppling till nyinspelningen och flera ifrån originalfilmen har tagit avstånd från denne remake.

The Wicker Tree, en uppföljare regisserad av Robin Hardy, hade premiär 2011.

Källor[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ Murray, Andy och Rolston, Lorraine: Studying The Wicker Man. Studying Films Series. Columbia University Press. ISBN 978-1-903-66310-3
 2. ^ https://www.reelviews.net/reelviews/wicker-man-the_818
 3. ^ https://web.archive.org/web/20110425232259/http://www.surreycomet.co.uk/leisure/8985362.The_author_who_inspired_The_Wicker_Man___/
 4. ^ https://web.archive.org/web/20120405231004/http://www.finderskeepersrecords.com/discog_fkb001.html
 5. ^ https://www.bfi.org.uk/films-tv-people/4ce2b6bac941d
 6. ^ https://www.latimes.com/entertainment/movies/la-xpm-2013-aug-27-la-et-mn-cult-wicker-man-restored-20130827-story.html
 7. ^ http://news.bbc.co.uk/2/hi/entertainment/455170.stm
 8. ^ https://www.bfi.org.uk/news-opinion/sight-sound-magazine/features/long-arm-lore-robin-hardy-wicker-man
 9. ^ https://m.imdb.com/title/tt0450892/
 10. ^ https://www.theguardian.com/film/2012/jul/27/london-2012-danny-boyle-british-film
 11. ^ https://www.rbge.org.uk/news/articles/the-wicker-man-returns-to-logan/
 12. ^ https://www.bfi.org.uk/news-opinion/news-bfi/features/where-begin-folk-horror
 13. ^ https://www.bfi.org.uk/news-opinion/sight-sound-magazine/features/long-arm-lore-robin-hardy-wicker-man
 14. ^ "The Wicker Man", artikel, tidskriften Variety den 15 maj, 1974
 15. ^ https://www.theguardian.com/uk/2002/jul/14/arts.filmnews

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]