Degtiarjovkulspruta

Från Wikipedia
(Omdirigerad från DP 28)
Degtiarjovkulspruta
En sovjetisk DP 28.
Beskrivning
TypKulspruta
UrsprungslandSovjetunionen Sovjetunionen
Tjänstehistoria
Brukstid1928 –
Används avAlbanien, Algeriet, Angola, Benin, Centralafrikanska republiken, Ekvatorialguinea, Etiopien, Finland, Kina, Komorerna, Kongo-Brazzaville, Kuba, Laos, Libyen, Nigeria, Seychellerna, Somalia, Sovjetunionen, Sudan, Tanzania, Togo
Medverkan i krigSpanska inbördeskriget, Andra världskriget, Finska vinterkriget, Finska fortsättningskriget, Koreakriget, Kinesiska inbördeskriget, Vietnamkriget, Kambodjansk-vietnamesiska kriget
EraMellankrigstiden
Produktionshistoria
DesignerVasilij Degtiarjov
Designdatum1927
Antal tillverkade790 000
VarianterDP, DPM, DT, DTM, DA, RP-46, Typ 58, Typ 66
Specifikationer
Kaliber7,62 × 54 mm R
Piplängd604 mm
650 mm (RP-46)
MagasinTallriksmagasin med 47 eller 60 (DT) patroner,
Bandmatning (RP-46)
LåsmekanismGaslås
Längd1270 mm
1272 mm (RP-46)
Vikt9,12 kg
13 kg (RP-46)
Eldhastighet500–600 skott/min
Utgångshastighet840 m/s

Degtiarjovkulspruta (Pulemjot Degtiarjova, ryska: Пулемёт Дегтярёва) var egentligen inte en kulspruta, utan ett kulsprutegevär (kg), som användes i Sovjetunionen från 1928 och som har tillverkats i ett flertal varianter.

Varianter[redigera | redigera wikitext]

DP[redigera | redigera wikitext]

Den första varianten var ett kulsprutegevär för infanteriet med namnet DP (Degtiarova Pechotnyj, ryska: Дегтярёвa Пехотный) men benämns även DP-27 och DP-28. Den laddas med ett tallriksmagasin om 47 patroner som monterades ovanpå vapnet. Vapnet var billigt att tillverka och slitstarkt, med undantag av det svaga benstödet och den under pipan placerade rekylfjädern som vid kraftig uppvärmning i förtid kunde tappa styrka. Vapnet kallades i Finland som Emma efter en populär vals: tallriksmagasinet kretsade som en grammofonskiva.

DPM[redigera | redigera wikitext]

År 1943 introducerades en förbättrad version med robustare benstöd. Rekylfjädern flyttades även från under pipan till bakom vilket gjorde att den i sin hylsa stack ut ovanför kolven. Detta ledde till att kolven omdesignades och ett pistolgrepp monterades under vapnet. DPM har licenstillverkats i Kina under namnet Typ 53.

DA[redigera | redigera wikitext]

En variant benämnd DA (Degtiarov Aviatsionnyj, ryska: Дегтярёв Авиационный) tillverkades som försvarsvapen på flygplan. Den saknar benstöd och har en kolv med två pistolgrepp, ett främre och ett bakre, samt ringsikte.

DT och DTM[redigera | redigera wikitext]

En annan version var DT (Degtiarjova Tankovyj, ryska: Дегтярёва танковый) som utvecklades för montering i stridsfordon. Den har en tyngre pipa, inskjutbar kolv, ett pistolgrepp och ett monterbart benstöd. Försedd med samma rekylfjäder som DPM kallas den DTM.

RP-46[redigera | redigera wikitext]

Efter andra världskriget konstruerades en lätt kulsprutevariant RP-46 (Rotnyj Pulemjot, ryska: Ротный Пулемёт) där det klassiska tallriksmagasinet byttes ut mot bandmatning. För att inte överhettas vid ihållande eldgivning fick vapnet också en tyngre pipa. Produktionen i Sovjetunionen blev relativt kort, men vapnet har producerats i längre serier i Kina som Typ 58 och i Nordkorea som Typ 64.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]