Lätt kulspruta

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kulspruta 90 är ett exempel på en modern lätt kulspruta.

En lätt kulspruta är en kulspruta som är avsedd att bäras och användas av infanteri. En lätt kulspruta är likt ett kulsprutegevär men skiljer sig i att den alltid är försedd med en bipod. Annars har en lätt kulspruta näst intil alltid en större ammunitions kapacitet och avfyrar relativt ofta en kraftigare patron. Jämför här med kulsprutegevär.

Till skillnad från en medeltung kulspruta som är avsedd för att användas på en lavett av två soldater eller en tung kulspruta som är avsedd att sitta monterad på fordon är en lätt kulspruta menad att bäras och skjutas av en enda soldat. Den kan även avfyras från höften eller från axeln men fungerar bäst i liggande position med bipoden på en fast position. I vissa fall sätts bipoden på axeln av en kamrat för att man snabbt ska kunna sätta upp en eldposition.

En lätt kulspruta är oftast bältmatad men kan även använda magasin (något som är sällsynt på medeltunga och tunga kulsprutor). Eftersom en kulspruta ska kunna spruta ut kulor under en längre tid är trummagasin det vanligare alternativet på en magasinladdad lätt kulspruta.