Hoppa till innehållet

DSjK

Från Wikipedia
DSjK 1938
En nordvietnamesisk DSjK med lavett i luftvärnskonfiguration erövrad av amerikanska trupper i Vietnam.
Beskrivning
TypTung kulspruta
UrsprungslandSovjetunionen Sovjetunionen
Tjänstehistoria
Brukstid1938 –
Medverkan i krigAndra världskriget
Koreakriget
Kinesiska inbördeskriget
Vietnamkriget
Kambodjansk-vietnamesiska kriget
Sexdagarskriget
Oktoberkriget
Kuwaitkriget
Irakkriget
Afghanistankriget
EraAndra världskriget
Produktionshistoria
DesignerVasilij Degtjarov och Georgij Sjpagin
Designdatum1938
VarianterDSjK, DSjKM, Typ 54
Specifikationer
Kaliber12,7 x 108 mm
Piplängd1070 mm
MagasinBandmatad
LåsmekanismGaslås
Längd1625 mm
Vikt34 kg (enbart vapen)
157 kg (med marklavett)
Eldhastighet600 skott/min
Utgångshastighet850 m/s

DSjK 1938 är en sovjetisk tung kulspruta från andra världskriget. Namnet DSjK är en förkortning för Degtjarov-Sjpagin Krupnokalibernyj, (ryska: Дегтярёва-Шпагина Крупнокалиберный) eller desantno-sjturmovoj krupnokalibernyj (ryska: десантно-штурмовой крупнокалиберный) där krupnokalibernyj betyder grovkalibrig. Namnet uttalas ibland Dusjka som betyder ungefär raring eller älskling.

Historia[redigera | redigera wikitext]

1930 konstruerade Vasilij Degtjarov en tung kulspruta som fick namnet DK (Degtjarjov Krupnokalibernyj). Den var en uppskalning av DP 28 och matades från ett trummagasin om 30 patroner. Behovet av magasinsbyten gav dålig ihållande eldhastighet och vapnet kompletterades 1938 med en bandmatning konstruerad av Georgij Sjpagin och fick därmed namnet DSjK.

Den nya konstruktionen visade sig vara mycket lyckad och började snabbt tillverkas i stor skala. Dess lavett designades likt många samtida lavetter för användning både för luftvärn och som understödsvapen med hjul för infanteri. Mot slutet av kriget monterades den också ovanpå tunga stridsvagnar som IS-2 och ISU-152 och som huvudvapen på den lätta stridsvagnen T-40.

Efter andra världskriget genomgick konstruktionen en modernisering och försågs bland annat med en ny bandmatning. Den moderniserade modellen kallas DSjKM eller DSjK 1938/46 och används som huvudbeväpning på bland annat BRDM-1. Den tillverkas fortfarande på licens i Kina under namnet 12,7 mm Typ 54.

Konstruktion[redigera | redigera wikitext]

DSjK är ett helautomatiskt, luftkylt vapen med gaslås som avfyras från öppet slutstycke. Gascylindern sitter under pipan och pistongen sitter fast monterad mot slutstycket. Till skillnad från många andra luftkylda kulsprutor har DSjK inte utbytbar pipa. Pipan kan visserligen bytas ut, men är en omständlig process som tar flera minuter och kräver verktyg och åtskilliga handgrepp. I stället är pipan försedd med kylflänsar.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]