Dalls tumlare

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Dalls tumlare
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Dalls Porpoise Underwater.JPG
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassDäggdjur
Mammalia
OrdningValar
Cetacea
UnderordningTandvalar
Odontoceti
FamiljTumlare
Phocoenidae
SläktePhocoenoides
Andrews, 1911
ArtDalls tumlare
P. dalli
Vetenskapligt namn
§ Phocoenoides dalli
Auktor(True, 1885)
Utbredning
Cetacea range map Dall's Porpoise.PNG
Utbrednings område för Dalls tumlare.
Hitta fler artiklar om djur med

Dalls tumlare (Phocoenoides dalli) är en av sex arter av familjen tumlare. Den är uppkallad efter den amerikanska naturforskaren William Healey Dall.

Arten är lätt att känna igen för den skiljer sig ifrån andra valar. Djuret har en väldigt tjock kropp och litet huvud och dess teckning påminner om späckhuggarens. Huvuddelen av kroppen är mörkgrå eller svart och med vita stråk som börjar bakom de små fenorna. Den yttersta delen av stjärtfenan är oftast ljusgrå eller vit. Dalls tumlare är den största arten av tumlare. Den kan bli upp emot 220 centimeter lång och väga mellan 130 och 220 kilo. De flesta individer är däremot 180 till 200 centimeter långa.[2]

Det finns två olika varianter av Dalls tumlare. Den ena kallas för dalli – typ och är den mest spridda av varianterna. De håller till i norra Stilla havet, från Kaliforniens kust till södra Japan. Truei – typen däremot håller till på ett mindre område i Stilla havet och runt Japan. Det enda som skiljer de båda åt är deras spridningsområde och deras teckning. Dalls tumlare skiljer sig ifrån andra tumlare i ett annat avseende. Den föredrar djupt vatten och öppet hav framför vikar och sund. Vid de tillfällen de kommer i närheten av land håller den sig till djupvattens raviner.

Dalls tumlare är en väldigt aktiv val. Den brukar ofta sicksacka i hög hastighet alldeles under vattenytan. Den är den snabbaste av de små valarna och den kommer nästan upp i späckhuggarens hastighet. En Dalls tumlare kan komma upp i en hastighet av 55 kilometer i timmen. Den är som andra tumlare när det gäller båtar och vågsvall men går inte båten tillräckligt fort förlorar den snabb intresset.

Tumlarna brukar samlas i grupper för att äta och jaga. Deras byten är oftast fisk som öring, makrill, ansjovis och en och en annan bläckfisk.

Dräktigheten varar 11 till 12 månader. Ungdjuret är vid födelsen cirka en meter lång och väger ungefär 25 kg.[3]

Många tumlare dör varje år på grund av fiskenät och trålar. Sedan förbudet att jaga de stora valarna infördes har japanska jägare koncentrerat sig på de små tumlarna. Det uppskattas att drygt 18 000 individer dödas varje år.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Phocoenoides dalliIUCN:s rödlista, auktor: Hammond, P.S. et. al. (2008), besökt 13 januari 2009.
  2. ^ J. Decker (14 juli 2002). ”Dall's porpoise” (på engelska). Animal Diversity Web. University of Michigan. http://animaldiversity.org/accounts/Phocoenoides_dalli/. Läst 3 oktober 2015. 
  3. ^ Perrin, Wursig & Thewissen (2009). ”TABLE I”. Encyclopedia of Marine Mammals. Academic Press. sid. 229