Hoppa till innehållet

David Friefeldt

Från Wikipedia
David Friefeldt.

David Gabriel Friefeldt, född 3 november 1889 i Stockholm , död 1 augusti 1978 i Stockholm, var en svensk målare och heraldiker.

Han var son till teckningsläraren August Leonard Friefeldt och Gulli Söderlind och från 1919 gift med Vivan Barbro Holmquist. Friefeldt studerade vid Althins målarskola och Tekniska skolan i Stockholm 1904–1908 samt vid Högre konstindustriella skolan 1908-1911, varefter han genomförde studieresor till bland annat Berlin, Dresden, Wien, München, Zürich, Italien, Paris och London. Separat ställde han ut på Galleri Gummeson i Stockholm 1924 och på Lilla utställningen 1928 och 1937. Han medverkade i samlingsutställningar på Liljevalchs konsthall och med Sveriges allmänna konstförening. Han har gjort landskapsmålningar, stilleben och porträtt i olja, akvarell och tempera.

Mest känd är han som heraldiker och var från 1914 till sin död vapenmålare vid Kungl. Maj:ts orden, där han utfört ett stort antal vapensköldar för riddarna av Serafimerorden, som nu återfinns i SerafimersalenStockholms slott och i Riddarholmskyrkan. Friefeldt är representerad med ett Stockholmsmotiv i olja vid Stockholms stadsmuseum.

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]