David med Goljats huvud

Från Wikipedia
David med Goljats huvud
Basfakta
Tillkomstårcirka 1600
TypOlja på duk
Mått (h×b)110 × 91 cm 
PlatsPradomuseet, Madrid
Basfakta
Tillkomstårcirka 1600–1601 eller cirka 1607
TypOlja på pannå av poppel
Mått (h×b)91 × 116 cm 
PlatsKunsthistorisches Museum, Wien
Basfakta
Tillkomstårcirka 1606–1607 eller 1609–1610
TypOlja på duk
Mått (h×b)125 × 101 cm 
PlatsGalleria Borghese, Rom

David med Goljats huvud (italienska: David con la testa di Golia) är en oljemålning av den italienske barockkonstnären Caravaggio; målningen finns i tre versioner. De utfördes under 1600-talets första decennium och är utställda på Pradomuseet i Madrid, Kunsthistorisches Museum i Wien och Galleria Borghese i Rom.

Motivet[redigera | redigera wikitext]

David var enligt Första Samuelsboken (kapitel 17) i Gamla testamentet den unge späde hjälten som besegrade filistéernas jättelika kämpe Goljat. Efter att ha träffat Goljat med en sten från sin slunga – jätten avbildas ofta med ett sår i pannan – tog David dennes svärd och halshögg honom. Senare blev David kung över Israel där han regerade cirka 1005–965 f.Kr.

Konstnären[redigera | redigera wikitext]

Caravaggio grundade en realistisk skola baserad på ett dramatiskt arrangemang av direkt verklighetsstudium. Med hjälp av ”strålkastarljus” som ger starka kontraster mellan ljust och mörkt skapade han en förtätad stämning (jämför med Matteus kallelse). Han hade en stark motvilja mot idealisering och hans modeller, även för helgonmålningar, var bönder med trasiga kläder, rynkor och smutsiga fötter.

Caravaggio har målat ytterligare tre halshuggningsscener: Medusas huvud, Judit och Holofernes och Johannes Döparens halshuggning.

Lombarden Caravaggio levde ett utsvävande liv som kantades av bråk, kriminalitet och skandaler. Efter att begått ett dråp 1606 i Rom levde han i landsflykt i Neapel, Sicilien och Malta.

Madridversionen[redigera | redigera wikitext]

Det finns osäkerheter om Madridversionens tillkomst, proveniens och till och med attribuering. Den tycks ha varit i spanska kungahusets ägo under lång tid. Möjligen kom den till Madrid genom Giulio Rospigliosis försorg som sedermera upphöjdes till påve Clemens IX. Rospigliosi hade ärvt en "David av Caravaggio" när han 1644 begav sig till Spanien där han stannade in i nio år. År 1794 omnämns målningen i en inventering av den spanska kungens konstsamling, men med annorlunda dimensioner. Från början har tavlan av allt att döma varit större och vid någon tidpunkt har dess nedre del kraftigt beskurits. Hur den från början kan ha sett ut framgår av diverse kopior där till exempel hela svärdshjaltet är synligt. Moderna analyser av målningen stärker tesen att den är gjord av Caravaggio omkring år 1600.

Wienversionen[redigera | redigera wikitext]

I Wienversionen avbildas David djupt försjunken i tankar och med ett melankoliskt anlete. Den är målad i olja på en pannå av poppel, vilket är ovanligt för Caravaggio som annars främst målade på duk. Målningen förvärvades till den tysk-romerske kejsarens konstsamling 1667. Bland tidigare ägare märks Karl I av England.

Romversionen[redigera | redigera wikitext]

Även i Romversionen avbildas David melankolisk på gränsen till dyster och inte alls triumfatorisk som han vanligtvis görs i detta i konsthistorien ofta återkommande motiv. Goljats ansikte tros vara ett självporträtt och Davids ansikte är möjligen ett porträtt av vännen Cecco del Caravaggio som också stått modell för pojken i Kärleken övervinner allt. Denna målning tros ha utförts i Neapel sent i konstnärens relativa korta liv (han dog 38 år gammal). Målningen ingick 1613 i Scipione Borgheses samlingar. Möjligen var den, liksom Johannes Döparen som också är utställd på Galleria Borghese, en gåva till påve Paulus V och hans systerson Scipione Borghese för att bli benådad efter det dråp han begick 1606.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]