Oljefärg

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Oljemålning av Johannes Vermeer.
Denna artikel handlar om oljefärg för konstnärer, för andra typer av oljefärg, se målningsfärg.
Se även: Oljemåleri

Oljefärg är en långsamtorkande färg som består av färgpigment och en oxiderande olja, oftast linolja. Som lösningsmedel använder man traditionellt balsamterpentin. På grund av de hälsorisker som finns vid användning av balsamterpentin används idag oftast annan typ av förtunning. Färgen blev populär bland konstnärer1400-talet.

Oljefärg stelnar genom att oljan i färgen oxiderar. Det är en egenskap som bara vissa oljor har, till exempel linolja, vallmofröolja och safflorolja. Anledningen till att vita oljefärger torkar långsamt är att man istället för linolja ofta använder den mer långsamtorkande saffloroljan för att minska färgens gulnande.[1][2]

Tack vare att färgen torkar så långsamt ger det konstnären möjlighet att skapa mjuka toningar. För att förändra färgens egenskaper kan man tillsätta olika ämnen i färgen, till exempel målningsmedium för att göra färgen mer transparent.

Billigare oljefärger innehåller ofta ett ufyllnadsmedel för att dryga ut färgen. De får således lägre pigmentkoncentration. Oljefärg av konstnärskvalité brukar vara uppdelade i olika serier för att indikera koncentration av pigment, vilket också påverkar priset på färgen. Jordfärger har oftast lägre koncentration pigment vilket gör att de kan tyckas försvinna helt om de blandas med lika mängd av en högpigmenterad färg (som har ett högre nummer i serien).

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Ask the Expert: Safflower Oil as a Paint Vehicle Utrecht Art Supplies. Läst 23 juni 2016.
  2. ^ Marion Boddy-Evans. Drying Oils or Mediums Used in Oil Painting: A look at the properties of the various types About Home – Oil Painting Techniques, About.com. Läst 23 juni 2016.