De 39 stegen (film, 1935)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
De 39 stegen
(The 39 Steps)
De 39 stegen
GenreThriller
RegissörAlfred Hitchcock
ProducentMichael Balcon
ManusCharles Bennett
Ian Hay
Baserad påDe 39 stegen (1915) av
John Buchan
SkådespelareRobert Donat
Madeleine Carroll
Lucie Mannheim
Godfrey Tearle
OriginalmusikJack Beaver (ej krediterad)
Louis Levy (ej krediterad)
FotografBernard Knowles
KlippningDerek N. Twist
ProduktionsbolagGaumont-British Picture Corporation
DistributionGaumont British Distributors
PremiärStorbritannien 6 juni 1935 (Storbritannien)
Sverige 14 april 1936 (Sverige)
Speltid86 minuter
LandStorbritannien
SpråkEngelska
NyinspelningarDe 39 stegen (1959)
IMDb SFDb

De 39 stegen (originaltitel: The 39 Steps) är en brittisk thrillerfilm från 1935 i regi av Alfred Hitchcock. Filmen är baserad på romanen med samma titel av John Buchan. Robert Donat och Madeleine Carroll med flera medverkar.

Det har funnits tre olika större filmversioner av boken, av vilka Hitchcocks bearbetning har hyllats mest. 1999 kom filmen på fjärde plats på British Film Institutes lista över de 100 bästa brittiska filmerna genom tiderna,[1] medan Total Film 2004 utnämnde den till den 21:a bästa brittiska filmen genom tiderna.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Kanadensaren Richard Hannay är på besök i London. Efter en kväll på varieté träffar han Annabella, som säger sig vara förföljd av hemliga agenter. Han erbjuder sig att följa henne hem. Senare på natten mördas Annabella. Hannay vill inte bli tagen av polisen för mordet utan beslutar sig för att själv hitta mördaren. Jakten för honom till de skotska högländerna, samtidigt som han själv jagas av både polisen och spionligan. Under jakten/flykten möter han Pamela, som motvilligt dras med.

Autogiro[redigera | redigera wikitext]

Den skotske industrialisten James George Weir, bland annat styrelseordförande i autogiroföretaget Cierva Autogyro Company, pendlade under 1934 till arbetet i Glasgow i en prototypautogiro av modell Weir W.2. Alfred Hitchcock inlemmade flygning med (en modell av) autogiron G-ACVC av typ Cierva C.30 i berättelsen i filmen, i scener som utspelas i Skottland.[2][3]

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, The 39 Steps (1935 film), 16 januari 2008.

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]