Madeleine Carroll

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Madeleine Carroll.

Madeleine Carroll, egentligen Marie-Madeleine Bernadette O'Carroll, född 26 februari 1906 i West Bromwich i West Midlands i England, död 2 oktober 1987 i Marbella i Spanien, var en brittisk skådespelare.

Carroll arbetade som lärarinna i franska samt som modell för hattar, innan hon scendebuterade i London 1927. Hon gjorde filmdebut påföljande år. Hon blev snart en populär stjärna och medverkade i två Hitchcock-filmer, De 39 stegen och Spioner i hälarna.

1936 kom Carroll till Hollywood, där hon medverkade i en lång rad filmer. Hennes syster dödades under blitzen i London under andra världskriget, och Carroll återvände då till Europa för att arbeta som sjuksköterska för Röda korset vid fältsjukhus, bland annat i Frankrike. För sina insatser belönades hon 1946 med Frankrikes främsta orden, Hederslegionen. Efter kriget medverkade hon i endast tre filmer, innan hon drog sig tillbaka.

Carroll arbetade sedan för Unesco och medverkade en del på scen och i radio. Hon var gift fyra gånger, bland annat med skådespelaren Sterling Hayden åren 1942-1946.

Madeleine Carroll har en stjärna på Hollywood Walk of Fame för insatser inom film vid adressen 6707 Hollywood Blvd.[1]

Filmografi i urval[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://projects.latimes.com/hollywood/star-walk/madeleine-carroll/

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]