Degtjarovkulspruta

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Degtjarovkulspruta
Machine gun DP MON.jpg
En sovjetisk DP 28.
Beskrivning
Typ Kulspruta
Ursprungsland Sovjetunionen Sovjetunionen
Tjänstehistoria
Brukstid 1928 –
Används av Albanien, Algeriet, Angola, Benin, Centralafrikanska republiken, Ekvatorialguinea, Etiopien, Finland, Kina, Komorerna, Kongo-Brazzaville, Kuba, Laos, Libyen, Nigeria, Seychellerna, Somalia, Sovjetunionen, Sudan, Tanzania, Togo
Medverkan i krig Spanska inbördeskriget, Andra världskriget, Finska vinterkriget, Finska fortsättningskriget, Koreakriget, Kinesiska inbördeskriget, Vietnamkriget, Kambodjansk-vietnamesiska kriget
Era Mellankrigstiden
Produktionshistoria
Designer Vasilij Degtjarov
Designdatum 1927
Antal tillverkade 790 000
Varianter DP, DPM, DT, DTM, DA, RP-46, Typ 58, Typ 66
Specifikationer
Kaliber 7,62 × 54 mm R
Piplängd 604 mm
650 mm (RP-46)
Magasin Tallriksmagasin med 47 eller 60 (DT) patroner,
Bandmatning (RP-46)
Låsmekanism Gaslås
Längd 1270 mm
1272 mm (RP-46)
Vikt 9,12 kg
13 kg (RP-46)
Eldhastighet 500–600 skott/min
Mynningshastighet 840 m/s

Degtjarovkulspruta (Pulemjot Degtjarov, ryska: Пулемёт Дегтярёва) var egentligen inte en kulspruta, utan ett kulsprutegevär (kg), som användes i Sovjetunionen från 1928 och som har tillverkats i ett flertal varianter.

Varianter[redigera | redigera wikitext]

DP[redigera | redigera wikitext]

Den första varianten var ett kulsprutegevär för infanteriet med namnet DP (Degtjarov Pechotnyj, ryska: Дегтярёвa Пехотный) men benämns även DP-27 och DP-28. Den laddas med ett tallriksmagasin om 47 patroner som monterades ovanpå vapnet. Vapnet var billigt att tillverka och slitstarkt, med undantag av det svaga benstödet och den under pipan placerade rekylfjädern som vid kraftig uppvärmning i förtid kunde tappa styrka.

DPM[redigera | redigera wikitext]

År 1943 introducerades en förbättrad version med robustare benstöd. Rekylfjädern flyttades även från under pipan till bakom vilket gjorde att den i sin hylsa stack ut ovanför kolven. Detta ledde till att kolven omdesignades och ett pistolgrepp monterades under vapnet. DPM har licenstillverkats i Kina under namnet Typ 53.

DA[redigera | redigera wikitext]

En variant benämnd DA (Degtjarov Aviatsionnyj, ryska: Дегтярёв Авиационный) tillverkades som försvarsvapen på flygplan. Den saknar benstöd och har en kolv med två pistolgrepp, ett främre och ett bakre, samt ringsikte.

DT och DTM[redigera | redigera wikitext]

En annan version var DT (Degtjarov Tankovyj, ryska: Дегтярёва танковый) som utvecklades för montering i stridsfordon. Den har en tyngre pipa, inskjutbar kolv, ett pistolgrepp och ett monterbart benstöd. Försedd med samma rekylfjäder som DPM kallas den DTM.

RP-46[redigera | redigera wikitext]

Efter andra världskriget konstruerades en lätt kulsprutevariant RP-46 (Rotnyj Pulemjot, ryska: Ротный Пулемёт) där det klassiska tallriksmagasinet byttes ut mot bandmatning. För att inte överhettas vid ihållande eldgivning fick vapnet också en tyngre pipa. Produktionen i Sovjetunionen blev relativt kort, men vapnet har producerats i längre serier i Kina som Typ 58 och i Nordkorea som Typ 64.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]