Desert Eagle

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Desert Eagle/ Mark XIX
Desert-Eagle-p1030134.jpg
Desert Eagle
Beskrivning
Typautomatpistol
Tjänstehistoria
Produktionshistoria
Specifikationer

Desert Eagle är en gasomladdad halvautomatisk pistol, utvecklad speciellt för målskjutning och jakt.

Den utvecklades av företaget Magnum Research i USA, och färdigställdes av IMI i Israel. Den finns i ett flertal kalibrar, där den grövsta (.50 AE) är en halv tum (12,7 mm).

Desert Eagle är till skillnad från vad många tror inget vidare vapen ur militär synvinkel. Pistolen är tung, svår att hantera, mycket känslig för ammunitionstyp (vapnet har ofta problem att ladda om vid låg kulvikt, och låga krutladdningar i patronen), har låg magasinkapacitet, fungerar inget vidare med kompensator eller ljuddämpare (eftersom gasoperationen inte funkar med lätta laddningar, tyngre laddningar ger överljudshastighet och således blir ljuddämparen i princip oanvändbar i alla fall).[källa behövs] Med fabrikstillverkad magnumammunition är det dock ett mycket pålitligt vapen med hög prestanda och precision.[källa behövs] I Sverige ges licens för Desert Eagle endast för tävlingsgrenarna magnumfältskytte och metallsilhuett, oftast med den längre 10"-pipan jämfört med den (på bild) vanligare på 6".

Pistolens berömmelse har sin grund i de många Hollywoodactionfilmer den använts i. Magnum Research själva skryter med att pistolen har varit med i över 200 filmer, varav några värda att nämna är The Matrix (Smith), The Boondock Saints (maffiaryssen), Snatch (Bullet Tooth Tony) och Charlies änglar - Utan hämningar (Madison Lee). Den grova högstakalibern har gett den en närmast legendarisk status och återfinns även i en mängd TV- och datorspel som till exempel Counter-Strike och senare Call of Duty-spel, medan erfarna pistolskyttar ser på den ur ett mer jordnära perspektiv.

Det finns många konfigurationer med olikfärgade delar och udda finish som guldplätering och tiger stripes som vanligen inte ses på traditionella pistoler.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]