Diamyd Medical

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Diamyd Medical AB
Typ Aktiebolag
Huvudkontor Stockholm
Nyckelpersoner Anders Essen-Möller, grundare och styrelseordförande
Peter Zerhouni, VD
Bransch Läkemedel
Produkter Preparat mot diabetes och smärta m.m.
Historia
Grundat 1996
Övrigt
Webbplats www.diamyd.com

Diamyd Medical AB är ett svenskt börsnoterat företag och moderföretag i en koncern som utvecklar läkemedel främst mot diabetes. Diamyds målsättning är att utveckla läkemedel för att förhindra och bota typ 1 diabetes samt för att behandla dess komplikationer. Företaget har sitt ursprung i Synectics Medical AB som startades 1976. Diamyd knoppades av som ett eget bolag 1996 och övriga delen av Synectics såldes till Medtronic Inc. Företaget är baserat i Stockholm och Pittsburgh.

Företaget har tagit fram ett terapeutiskt vaccin med det kroppsegna enzymet GAD65 som i fas II försök fördröjt nerbrytningen av de insulinproducerande cellerna hos patienter med diabetes typ 1 under minst 30 månader (försöksperiodens längd). Den bästa effekten syntes på patienter som behandlades kort tid efter diagnosen.[1] Inga allvarliga biverkningar kunda kopplas till behandlingen.[2][3]Fas III-studier påbörjades under 2008.

Diamyd utvecklar dessutom läkemedel med ett system som får kroppen att själv tillverka aktiva substanser (till exempel smärtstillande medel) direkt i nervceller. Diamyd har tillstånd att påbörja fas I-studier för detta läkemedel(Nerve Targeting Drug Delivery System, NTDDS). Andra forskningsprojekt pågår.

Diamyd har licensierat ut användningen av GAD65 mot Parkinsons sjukdom till Neurologix, som har genomfört ett framgångsrik fas I- och fas II-försök[4][5].

Diamyd drabbades 2011 av svåra motgångar. Efter en kontrovers med styrelsen lämnade Elizabeth Lindner VD-posten i april och efterträddes av vice VD Peter Zerhouni. Bara några veckor senare meddelade bolaget att resultaten av Fas III-studierna av diabetesvaccinet inte nådde den primära målsättningen. Aktiekursen rasade på en dag med 85 % som följd av denna nyhet och fortsatte att falla under den närmaste tiden. Bolagets kapitalmässigt störste ägare Bertil Lindkvist avyttrade därpå en stor del av sitt innehav och fondkommissionären Avanza redovisade kreditförluster till följd av att aktieägare tagit lån med Diamydaktier som säkerhet. Bolagets framtid är idag osäker. Förhoppningen är att framtida användningsområden för diamyds diabetesvaccin kan omfatta LADA (latent autoimmune diabetes in adults) och förebyggande behandling av personer i riskzonen som ännu inte utvecklat diabetes[6]. Under 2009 startar två studier där friska personer vaccineras för att hindra diabetes att bryta ut[7][8].

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Presentation from the Extra General Shareholders Meeting on March 10, 2008: In the treatment of Diabetes and Diabetes related complications
  2. ^ Diamyd pressrelease: Diamyd announces completion of type 1 diabetes vaccine trial with long term efficiacy demonstrated at 30 months
  3. ^ New England Journal of Medicine: GAD Treatment and Insulin Secretion in Recent-Onset Type 1 Diabetes
  4. ^ Eurekalert: Neurologix announces positive results of gene therapy clinical trial in Parkinson's disease
  5. ^ Dagens Medicin:Injektion av gen i hjärnan lindrade svår parkinson
  6. ^ New England Journal of Medicine: Immunotherapy on Trial for New-Onset Type 1 Diabetes
  7. ^ Diamyds pressrelease: Diamyd approved for groundbreaking study in Norway
  8. ^ Lunds universitet: Grönt ljus för diabetesvaccin till friska högriskbarn

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]