Didrik Gabriel Björn

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Didrik Gabriel Björn, född 1757, död 1810, var en svensk dramatiker, pjäsförfattare och skådespelare, en av de mest kända pjäsförfattarna under den gustavianska tiden i Sverige.

Från 1784 verksam för Munkbroteatern. En av hans sista roller som skådespelare var Frontin i Trollflöjten 1794.

1790 satte han upp Det besynnerliga spektaklet som efterpjäs till Greven av Oldsbach, där teaterns skådespelare tackade publiken för deras stöd i gestalt av sina mest populära roller; Björn själv uppträdde som sig själv, som teaterskribent, följd av Magnus Bonn som Mäster Sock i Skomakaren, Anders Lundberg som Hyrkusken i Engelsmannen i Paris, Johan Petter Lindskog som Bartholo och Bazile i Barberaren i Sevilla, Jonas Sundman som Jonas i Mäklaren, Carl Schylander som Mor Bobi och dansmästare Rigadoun, Johanna Catharina Enbeck (Gertrud i Njugg spar), Brita Maria Modéer (kammarjungfrun i Den obetänksamma), Christina Rahm (Anna Stina i Maskeraden), Lisette Stenberg (Lady Alton i Skottländskan), Margareta Sofia Lagerqvist (Anette i Anette och Lubin) och Eva Säfström som trädgårdsflickan i Sophie.

1794 flyttade han till Linköping och blev boktryckare. En verksamhet han fick överge efter brödupproret. Vid brödupploppet i Linköping 1799 samlades folk i stadskällaren och sjöng marseljäsen, där Björn infann sig och hälsades: "Se här har vi vår Bonaparte!", och "begick sedan våldsamheter" vid brännvinskompaniets bränneri. En trupp kuvade upproret och Björn satt flera månader häktad för uppvigleri tills han frigavs 1800.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]