Bindestreck

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Divis)

Skiljetecken och andra typografiska symboler

Egentliga skiljetecken


Sekundära skiljetecken (skrivtecken)


Osynliga skiljetecken (luft)


Övrigt


Den här artikeln handlar om ett skiljetecken. För devis, se valspråk.

Bindestreck, avstavningstecken eller divis () är ett skrivtecken som vanligen används för att beteckna en sammansättning av två ord (till exempel svensk‐finsk) eller vid sidmarginal då avstavning behövs.

Bindestrecket är ungefär 13 fyrkant långt, vilket är kortare än både minustecknet, tankstrecket och det så kallade långa tankstrecket och bör därför inte ersätta något av dessa tecken. Trots denna skillnad används ofta bindestrecket för att teckna också dessa tecken, troligtvis till följd av att skrivmaskiner och gamla teckenkodningar i datorer saknar dem samt att tangentbordet i regel saknar skilda tangenter för dem.

Användning[redigera | redigera wikitext]

Bindestreck används till exempel vid sammansättning av två likvärdiga led (gul‐blå), vid tillfälliga sammansättningar eller vid sammansättningar där ett av leden är en förkortning (tv‐profil). Bindestreck kan även användas för att markera att flera ord i ett uttryck hör samman: ”det‐var‐det‐jag‐sa‐minen”. Ibland kan bindestreck också sättas ut vid sammansättningar som annars skulle riskera att bli tvetydiga, till exempel ”glass‐skål” (jfr ”glasskål”). Bindestreck används också för att markera att ett ord är avbrutet vid avstavning. Bindestrecket visar då att det avbrutna ordet fortsätter på nästa rad.[1][2][3]

Bindestreck i Unicode[redigera | redigera wikitext]

-

I Unicodeuppsättningen finns bland andra dessa bindestreck (engelska: hyphens).

  • U+002D (-) är koden för bindestreck‐minus (engelska: hyphen‐minus), som är det tecken som finns på tangentbordet, vilket övriga Unicodetecken här inte gör. En del ordbehandlare omvandlar självmant vissa bindestreck‐minus till tankstreck.[källa behövs][förtydliga]
  • U+00AD är koden för mjukt bindestreck (engelska: soft hyphen) som används i ord i digital text där en avstavning ska äga rum. Det mjuka bindestrecket är osynligt då ordet inte radbryts, men ersätts av ett synligt bindestreck så snart avstavning äger rum. Det mjuka bindestrecket är mycket användbart i de fall texten flödar om vid eventuella ändringar. HTML‐koden för det mjuka bindestrecket är ­ eller &#173 (0x00AD är 173 som decimaltal). I en del sammanhang får man tecknet genom att trycka CTRL‐bindestreck. Tecknet saknas i ASCII. Vissa webbläsare har problem med att fritextsöka i avstavad text.[4] Exempel:
I HTML‐kod kommer ordet ty­po­gra­fi eller ty­po­gra­fi att avstavas mellan någon av stavelserna ty, po, gra och fi.
  • U+2010 (‐) är koden för ”vanligt bindestreck” (engelska: hyphen). Vid behov sker avstavning efter bindestrecket.
  • U+2011 (‑) är koden för hårt bindestreck (engelska: non‐breaking hyphen), det vill säga ett bindestreck som inte tillåter att ordet avstavas. HTML‐koden för det hårda bindestrecket är ‑. Exempel:
I HTML‐kod kommer ordet e‑post att skrivas ut som ”e‑post” på en och samma rad utan att avstavas. Eventuell radbrytning sker antingen före eller efter ordet.

Snarlika tecken[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]