Domleschg (kommun)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Domleschg
tyska: Gemeinde Domleschg
Kommun
Domleschg nördlich.jpg
Domleschg Wappen.png
Heraldiskt vapen
Land Schweiz Schweiz
Kanton Wappen Graubünden matt.svg Graubünden
Region Viamala
Yta 45,94 km²[1]
Folkmängd 1 939 (2014-12-31)[1]
Befolkningstäthet 42 inv./km²
Tidszon CET (UTC+1)
 - sommartid CEST (UTC+2)
Kommunkod 3673
GeoNames 11611713
Språk tyska
Karte Gemeinde Domleschg 2016.png
Webbplats: http://www.domleschg.ch

Domleschg (rätoromanska: Tumleastga) är en kommun i regionen Viamala i den schweiziska kantonen Graubünden. Den ligger på östra sidan av floden Hinterrheins dalgång, och bildades 2015 genom sammanslagning av de tidigare kommunerna Almens, Paspels, Pratval, Rodels och Tomils. Namnet är taget efter landskapet med samma namn, trots att den bara omfattar en del av detta. Kommunens administration är förlagd till Tomils.

Språk[redigera | redigera wikitext]

Det traditionella språket är sutsilvansk rätoromanska, som förr var hela befolkningens modersmål. Under 1800-talet började detta språk alltmer trängas undan på bekostnad av tyska. Vid senaste folkräkningen hade endast 5% av befolkningen rätoromanska som modersmål. Längst har språket hållit sig i de byar som är mer avsides belägna på begssluttningen högt ovanför allfarvägen i dalbottnen. Skolundervisningen bedrivs helt och hållet på tyska.

Religion[redigera | redigera wikitext]

Ända sedan reformationen har området varit konfessionellt blandat. I Almens byggdes en egen kyrka för dem som gått över till den reformerta läran, för att undvika stridigheter med katolikerna som behöll den gamla kyrkan. Övriga kyrkor i dalbottnen - i Paspels, Rodels och Tomils - förblev katolska, medan de högre belägna bergsbyarna Trans, Scheid och Feldis/Veulden beslutade att låta sin kyrkor bli reformerta. Numera är befolkningen i de enskilda byarna tämligen blandade i avseende på trosinriktning.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Bundesamt für Statistik (BFS) Arkiverad 2 februari 2015 hämtat från the Wayback Machine.