Ferrera

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ferrera
tyska: Gemeinde Ferrera
Kommun
Innerferrera
GW-GR-Ferrera.png
Heraldiskt vapen
Land Schweiz Schweiz
Kanton Graubünden
Region Viamala
Yta 75,42 km²[1]
Folkmängd 88 (2014-12-31)[1]
Befolkningstäthet 1 inv./km²
Tidszon CET (UTC+1)
 - sommartid CEST (UTC+2)
Kommunkod 3713
GeoNames 7285811
Språk tyska
Karte Gemeinde Ferrera 2016.png
Webbplats: http://www.ferrera.ch

Ferrera (rätoromanska Farera) är en kommun i regionen Viamala i den schweiziska kantonen Graubünden. Den motsvarar geografiskt Ferreratal (Val Farera), en sidodal till Schams (Schons) som genomflyts av Averserrhein, vilken i Schams rinner ut i Hinterrhein.

Ferrera delades 1837 i två kommuner: Innerferrera (Calantgil) och Ausserferrera (Farera), var och en bestående av respektive by med samma namn, samt tillhörande fäbodar. 2008 återförenades kommunen. Noterbart är att namnen på såväl Ausserferrera som hela Ferrera i rätoromanskt språkbruk är desamma.

Språk[redigera | redigera wikitext]

Det traditionella språket var, liksom i hela distriktet, sutsilvansk rätoromanska. Under 1900-talet började dock tyska språket vinna insteg, och efter mitten av århundradet var de tyskspråkiga i majoritet. År 2000 hade rätoromanskan i stort sett försvunnit från Ferrera.

Religion[redigera | redigera wikitext]

Kyrkan är sedan 1530-talet reformert. Genom inflyttning finns numera en betydande katolsk minoritet som söker kyrka i Andeer.

Utbildning[redigera | redigera wikitext]

Kommunen har ingen egen skola. Låg- och mellanstadieeleverna undervisas i Andeer, där skolan är tyskspråkig, med rätoromanska som skolämne. Högstadieeleverna går på den tyskspråkiga skolan i Zillis.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Bundesamt für Statistik (BFS) Arkiverad 2 februari 2015 hämtat från the Wayback Machine.