Andeer

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Andeer
tyska: Gemeinde Andeer
Kommun
Andeer Fravi.jpg
Andeer wappen.svg
Heraldiskt vapen
Land Schweiz Schweiz
Kanton Graubünden
Region Viamala
Yta 46,36 km²[1]
Folkmängd 904 (2014-12-31)[1]
Befolkningstäthet 19 inv./km²
Tidszon CET (UTC+1)
 - sommartid CEST (UTC+2)
Kommunkod 3701
GeoNames 7285075
Språk tyska
Karte Gemeinde Andeer 2016.png
Webbplats: http://www.gemeinde-andeer.ch

Andeer är en kommun i regionen Viamala i den schweiziska kantonen Graubünden. Den ligger på ömse sidor av floden Hinterrhein i landskapet Schams (rätoromanska Schons). De flesta bor på östra sidan av Hinterrhein, främst i centralorten Andeer, men också i de mindre byarna Bärenburg, Pignia och Clugin, varav den sistnämnda ligger väster om floden. Pignia och Clugin var före 2009 egna kommuner. I Bärenburg ligger ruinen efter ett medeltida slott med samma namn.

Språk[redigera | redigera wikitext]

Väggmålning i Andeer, med inskription på sutselvisk rätoromanska: Val Schons Val Schons, ti beala Val Schons, som betyder "du vackra Schams-dal".

Det traditionella språket är sutsilvansk rätoromanska. Under andra halvan av 1800-talet började dock tyska språket vinna allt större insteg, och efter mitten av 1900-talet är de tyskspråkiga i majoritet. Numera har endast omkring en tiondel av befolkningen rätoromanska som modersmål.

Religion[redigera | redigera wikitext]

Andeer01.JPG

Kyrkan är sedan omkring 1530 reformert. Genom inflyttning finns numera en betydande katolsk minoritet, som sedan 1963 har en egen kyrka, gemensam för alla katoliker i såväl Schams som Avers.

Utbildning[redigera | redigera wikitext]

Låg- och mellanstadieskolan är tyskspråkig, men med rätoromanska som skolämne i årskurs 1-2. Den används även av grannkommunerna Ferrera, Rongellen och Zillis-Reischen. Högstadieskolan, likaledes tyskspråkig och gemensam för Schams och Avers, ligger i Zillis.

Arbetsliv[redigera | redigera wikitext]

Det lokala näringslivet präglas av främst tjänstesektorn, därnäst industrisektorn. Drygt en tredjedel pendlar ut till andra kommuner, främst till distriktshuvudorten Thusis en dryg mil norrut.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Bundesamt für Statistik (BFS) Arkiverad 2 februari 2015 hämtat från the Wayback Machine.

Historisches Lexikon der Schweiz