Cazis

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Cazis
tyskaGemeinde Cazis
Kommun
Cazis.jpg
Cazis wappen.svg
Heraldiskt vapen
Land  Schweiz
Kanton Graubünden
Region Viamala
Distrikt Hinterrhein
Krets Thusis
Yta 31,20 km²[1]
Folkmängd 2 170 (2013-12-31)[1]
Befolkningstäthet 69,6 invånare/km²
Kommunkod 3661
GeoNames 2661242
Officiellt språk tyska
Karte Gemeinde Cazis 2015.png
Webbplats: http://www.cazis.ch
Cazis med gränserna före 2010 års kommunsammanslagning.

Cazis (rätoromanska: Cazas) är en kommun i distriktet Hinterrhein i den schweiziska kantonen Graubünden. Den ligger på västra sidan av floden Hinterrheins dalgång. Den fick sin nuvarande geografiska utsträckning år 2010, då de betydligt mindre kommunerna Portein, Präz, Sarn och Tartar införlivades.

"Gamla" Cazis hade 1513 invånare år 2009. Kommunen bestod då av huvudbyn Cazis (inklusive de därmed sammanhängande småbyarna Summaprada och Schauenberg) samt småbyarna Luvreu, Oberrealta, Ratitsch, Realta och Unterrealta, samtliga belägna i eller intill dalbottnen. De införlivade byarna Portein (23 invånare 2009) , Präz (162 invånare), Sarn (137 invånare) och Tartar (162 invånare) ligger däremot högre upp på bergssluttningen ovanför Cazis.

1896 fick Cazis järnvägsförbindelse då den första delsträckan på Rhätische Bahn (Landquart-Chur-Thusis) öppnades.

Språk[redigera | redigera wikitext]

Det traditionella språket i distriktet var sutsilvansk rätoromanska. Genom närheten till det under senmedeltiden germaniserade Thusis vann dock tyska språket allt större insteg. Ännu vid 1800-talets slut hade hälften av befolkningen rätoromanska som modersmål, men under 1900-talets lopp kom tyskan att successivt ta över helt. Ungefär samma process försiggick i de högre upp belägna bergsbyarna.

Religion[redigera | redigera wikitext]

Kyrkorna i de nu inkorporerade bergsbyarna blev reformerta under perioden 1525-1540, förutom Tartar som blev paritetisk. Kyrkan i själva Cazis förblev däremot katolsk, vilket den var ensam om i Heinzenbergområdet. Som en följd av inflyttning har i modern tid en betydande reformert minoritet uppstått, som 1997 fick en egen kyrka.

Utbildning[redigera | redigera wikitext]

I Cazis finns en grundskola, som på högstadiet tar emot elever från hela kommunen. I Sarn finns också en låg- och mellanstadieskola för eleverna i bergsbyarna. All undervisning bedrivs på tyska.

Arbetsliv[redigera | redigera wikitext]

I Cazis finns ett fängelse och en psykiatrisk klinik med anor från 1850-talet, samt ett dominikanerkloster med rötter ända till 700-talet, som numera också driver en hushållskola. Mer än hälften av de förvärvsarbetande pendlar ut från kommunen, främst till den angränsande distriktshuvudorten Thusis, men i hög grad också till kantonshuvudstaden Chur.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Bundesamt für Statistik (BFS)

Historisches Lexikon der Schweiz

Steinkirche, den originella reformerta kyrkobyggnaden från 1997.