Cazis

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Cazis
tyska: Gemeinde Cazis
Kommun
Cazis.jpg
Cazis wappen.svg
Heraldiskt vapen
Land Schweiz Schweiz
Kanton Graubünden
Region Viamala
Yta 31,20 km²[1]
Folkmängd 2 144 (2014-12-31)[1]
Befolkningstäthet 69 inv./km²
Tidszon CET (UTC+1)
 - sommartid CEST (UTC+2)
Kommunkod 3661
GeoNames 7285449
Språk tyska
Karte Gemeinde Cazis 2016.png
Webbplats: http://www.cazis.ch
Cazis med gränserna före 2010 års kommunsammanslagning.

Cazis (rätoromanska: Cazas) är en kommun i regionen Viamala i den schweiziska kantonen Graubünden. Den ligger på västra sidan av floden Hinterrheins dalgång, och omfattar norra delen av landskapet Heinzenberg. Den fick sin nuvarande geografiska utsträckning år 2010, då de betydligt mindre kommunerna Portein, Präz, Sarn och Tartar införlivades.

"Gamla" Cazis hade 1 513 invånare år 2009. Kommunen bestod då av huvudbyn Cazis (inklusive de därmed sammanhängande småbyarna Summaprada och Schauenberg) samt småbyarna Luvreu, Oberrealta, Ratitsch, Realta och Unterrealta, samtliga belägna i eller intill dalbottnen. De införlivade byarna Portein (23 invånare 2009) , Präz (162 invånare), Sarn (137 invånare) och Tartar (162 invånare) ligger däremot högre upp på bergssluttningen ovanför Cazis.

1896 fick Cazis järnvägsförbindelse då den första delsträckan på Rhätische Bahn (Landquart-Chur-Thusis) öppnades.

Språk[redigera | redigera wikitext]

Det inhemska språket i regionen var förr sutselvisk rätoromanska. Genom närheten till det under 1500-talet germaniserade Thusis vann dock tyska språket allt större insteg. Ännu vid 1800-talets slut hade hälften av befolkningen rätoromanska som modersmål, men under 1900-talets lopp kom tyskan att successivt ta över helt. Ungefär samma process försiggick i de högre upp belägna bergsbyarna.

Religion[redigera | redigera wikitext]

Steinkirche, den originella reformerta kyrkobyggnaden från 1997.

Kyrkorna i de nu inkorporerade bergsbyarna blev reformerta under perioden 1525-1540, förutom Tartar som blev paritetisk. Kyrkan i själva Cazis förblev däremot katolsk, vilket den var ensam om i Heinzenberg. Som en följd av inflyttning har i modern tid en betydande reformert minoritet uppstått, som 1997 fick en egen kyrka.

Utbildning[redigera | redigera wikitext]

I Cazis finns en grundskola, som på högstadiet tar emot elever från hela kommunen. I Sarn finns också en låg- och mellanstadieskola för eleverna i bergsbyarna. All undervisning bedrivs på tyska.

Arbetsliv[redigera | redigera wikitext]

I Cazis finns ett fängelse och en psykiatrisk klinik med anor från 1850-talet, samt ett dominikanerkloster med rötter ända till 700-talet, som numera också driver en hushållskola. Mer än hälften av de förvärvsarbetande pendlar ut från kommunen, främst till den angränsande distriktshuvudorten Thusis, men i hög grad också till kantonshuvudstaden Chur.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Bundesamt für Statistik (BFS) Arkiverad 2 februari 2015 hämtat från the Wayback Machine.

Historisches Lexikon der Schweiz