Don Gregorio (opera)

Från Wikipedia
Gaetano Donizetti.

Don Gregorio är en opera med musik av Gaetano Donizetti och libretto av Jacopo Ferretti. Operan var en revidering av L'ajo nell'imbarazzo från 1824.[1]

Historia[redigera | redigera wikitext]

När L'ajo nell'imbarazzo skulle sättas upp i Neapel bestämde operaledningen att verket inte var bra som det var. Donizetti gick med på att skriva om operan under namnet Don Gregorio. Han komponerade ny musik, reviderade recitativen till talad dialog och översatte don Gregorios repliker till neapolitansk dialekt. Denna nya version hade premiär på Teatro Nuovo i Neapel den 11 juni 1826.

Personer[redigera | redigera wikitext]

Roller Röstläge Premiärbesättning 11 juni 1826
Don Gregorio bas
Gilda sopran
Leonarda mezzosopran
Markis Enrico tenor
Don Giulio Antiquati baryton
Markis Pippetto tenor

Handling[redigera | redigera wikitext]

Don Giulio är fast övertygad om att uppfostra sina söner utan vetskap eller kunskap om kvinnor. Resultatet blir att den yngre sonen Pippetto förälskar sig handlöst i den överåriga husan Leonarda, den enda kvinnan han någonsin sett, medan den mer äventyrlige Enrico i hemlighet gifter sig med Gilda med vilken han redan har en son. Tack vare läraren don Gregorios listiga knep inser don Giulio vansinnet med sitt lärosystem och välsignar äktenskapet mellan sonen och Gilda.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Ashbrook and Hibberd 2001, p. 226

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]