Drottningholms badhus

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök


Drottningholms badhus är kungafamiljens privata kallbadhus i Mälaren vid Drottningholms slottLovön, Stockholms län. Badhuset står söder om slottet i ett område som under 1800-talets början utformades med lövträdbevuxna öar och kanaler, förbundna med broar samt en liten gångbro som leder till själva badhuset.[1] Området är inte tillgängligt för allmänheten.

Området är gestaltat som engelsk park och är det enda större tillskott på Drottningholm som ordnades efter Gustav III:s död. Badhuset uppfördes 1792 på hertig Karls (sedermera Karl XIII) uppdrag efter ritningar av C.C. Gjörwell.[2] Det är formgivet i tidens klassicistiska tempelstil med tympanon och tandsnitt längs takkanten. Drottningholms badhus är troligen det äldsta bevarade i sitt slag i Sverige.[3]

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Kungabloggen om Drottningholms Slott Kungafamiljens hem, läst 2011-09-19
  2. ^ Stockholms läns museum: Lovö - Drottningholmsområdet Arkiverad 22 april 2017 hämtat från the Wayback Machine.
  3. ^ Malmborg (1966), s. 212

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]