Dumma mej

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Dumma mej, originaltitel Despicable Me, är en animerad långfilm från 2010, producerad av Illumination Entertainment och Universal Pictures.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Gru är en mästerskurk och han gör allt för att bli den mest omtalade skurken genom tiderna. Dock går det inte så bra och när det uppdagas att en av pyramiderna i Egypten har blivit stulen börjar han få problem. Han bestämmer sig för att han ska stjäla månen, men för att göra det måste han ha en krympstråle. Krympstrålen finns i ett hemligt labb i Kina och när Gru åker dit och hämtar den får han besök av skurken Vector som tar strålen ifrån honom.

Gru gör nu allt för att få tillbaka strålen men ingen eller inget kommer innanför Vectors tomtgräns… förutom tre hemlösa flickor; Agnes, Edith och Margo, som är där för att sälja kakor. Gru beslutar sig nu för att adoptera flickorna och använda dem till sin lömska plan. Gru vet dock inte hur det är att ha barn och de gör i början allt för att motarbeta dem. Med lite tur lyckas de charma Gru och hjälper honom bygga sin raket när banken vägrar ge dem ett nytt lån. Dagen för den planerade uppskjutningen närmar sig och det visar sig att dagen för uppskjutningen är samma dag som flickorna ska ha balettuppvisning. Gru är motvillig till sin plan då flickorna betyder mer och mer för honom.

Svenska röster[redigera | redigera wikitext]

[1]

Uppföljare[redigera | redigera wikitext]

År 2013 släpptes en uppföljare, Dumma mej 2.

År 2017 är det planerat att Dumma mej 3 ska komma ut[2], men redan 2015 kom spinoffen Minioner.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ SDI Media A/S. ”Svenska röster och credits”. Dubbningshemsidan. http://www.dubbningshemsidan.se/credits/dummamej/. Läst 1 september 2011. 
  2. ^ "Dumma mig 3" anländer 2017

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]