Dumma mej 2

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Dumma mej 2
Despicable Me 2 logo.svg
Regissör Pierre Coffin[1][2][3]
Chris Renaud[1][2][3]
Producent Chris Meledandri[1][2]
Janet Healy[1][2]
Manus Cinco Paul and Ken Daurio[4]
Medverkande no value
Originalmusik Pharrell Williams[1]
Heitor Pereira
Klippning Gregory Perler[2]
Produktionsbolag Universal Studios[5]
Illumination Entertainment[6][5]
Premiär
5 juni 2013[7]
4 juli 2013 (Tyskland)[8]
Speltid 98 min[9]
Land USA[1]
Språk Engelska[1]
Budget 76 000 000 USD[10]
Intäkter 970 761 885 USD[10]
Utmärkelser
Utmärkelser Annie Award
Nominerad för Lista över vinnare av Oscar för bästa animerade film
BAFTA Award för bästa animerade film
Mer information
IMDb SFDb

Dumma mej 2 (originaltitel: Despicable Me 2) är en amerikansk animerad film från 2013. Den är producerad av Illumination Entertainment, distribuerad av Universal Pictures och är regisserad av Pierre Coffin och Chris Renaud. Cinco Paul och Ken Daurio är manusförfattare och Steve Carell, Russell Brand och Miranda Cosgrove gör några av rösterna. Filmen är en uppföljare på Dumma mej från 2010.

Vid Oscarsgalan 2014 nominerades Dumma mej 2 till pris i kategorin Bästa animerade film.[11]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Den tidigare skurken Gru (Steve Carell) har hoppat av den kriminella världen för att istället ägna sig åt sina tre döttrar. Men när Anti-Skurk- Ligan ber honom om hjälp att fånga en skurk som hotar hela världen, så står han till tjänst.

Hemma hos Gru fixar han födelsedagskalas åt Agnes och hennes kompisar är där. Gru har också lovat Agnes att 'Grutingelälvan' (Gru i förklädnad) ska komma. Efter att kalaset har slutat är Lucy utanför Grus hus. När Lucy presenterar sig själv för Gru säger hon att Gru måste följa med henne. Gru vägrar följa med och försöker frysa henne med sin frystråle, men han misslyckas eftersom Lucy har liknande vapen som stoppar frysstrålen med eld. Gru tror att det är något fel på frysstrålen, och försöker få igång den igen, men Lucy ger honom en elchock med sin 'elchocksläppglans'. Hon får ner Gru i bagageutrymmet i hennes bil, och kör iväg, då 2 minioner följer efter för att rädda Gru. Under resan Lucy stannar bilen och får in båda minionerna i hennes bil och ger båda dem varsin elchock. Sedan fortsätter hon köra. De tar sig sedan under vatten och Lucy förvandlar bilen till en liknande ubåt.

När de framme hos AVL, släpper hon ut Gru från bagaget och Gru själv säger att det var trångt, det fanns en massa nålar och annat han inte gillade. När han undrar vilka AVL är, förklarar Silas vad ligan kallar sig. Därefter, förklarar de det som hände på polcirkeln, även när labbet blev stulet. Inne i labbet uppfanns ett PX-41 serum, som kan förvandla varelser till livsfarliga monster. Klippet de spelade in om serumet visar en vetenskapsman som förvandlar en hare till ett monster med serumet. När haren sedan attackerar kameran på klippet slutar det. Gru och minionerna bestämmer sig för att lämna AVL och åka hem. Innan de åker dyker Lucy upp bakom ryggen på Gru och ger honom hennes telefonnummer. Gru och minionerna som var med tar en båt hem.

När Gru är hemma är han i labbet och Dr Nefario och de andra minionerna skapar en gelé med alla frukter och bär som finns. Gru provsmakar. Han tycker att den är vidrig, men han erkänner det inte. och undrar om en av minionerna kan smaka. Den gör det, och han tycker också att gelén är äcklig, men han låtsas också att den var god och ber minionen bredvid smaka gelén också, men minionen gillade inte gelén heller och slänger burken på golvet och de andra minionerna springer därifrån. Dr Nefario berättar för Gru att han saknar att vara ond och bestämmer sig för att lämna Gru. Gru ber minionerna att säga farväl till Nefario. När Nefario är på väg att sticka, går det ganska långsamt för honom och går minionerna därifrån. När Gru tycker att det är tomt utan Nefario bestämmer han sig för jobba hos AVL.

Roller i urval[redigera | redigera wikitext]

Miranda Cosgrove och Steve Carell på den australiska premiären av Dumma mej 2.

Svenska röster[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ [a b c d e f g] Svensk filmdatabas, film-ID i Svensk filmdatabas: 77794, läst: 10 januari 2016
 2. ^ [a b c d e] läs online, läst: 18 april 2016,
 3. ^ [a b] läs online, läst: 18 april 2016,
 4. ^ hämtat från: Engelskspråkiga Wikipedia
 5. ^ [a b] Internet Movie Database, IMDb-identifikationskod: tt1690953co0047972, läst: 20 september 2017
 6. ^ Svensk filmdatabas, film-ID i Svensk filmdatabas: 77794, läst: 20 september 2017
 7. ^ hämtat från: Freebase Data Dumps
 8. ^ Internet Movie Database, läs online, läst: 17 augusti 2016
 9. ^ hämtat från: tyskspråkiga Wikipedia
 10. ^ [a b] hämtat från: Ryskspråkiga Wikipedia
 11. ^ The 86th Academy Awards | 2014” (på en). Oscars.org | Academy of Motion Picture Arts and Sciences. https://www.oscars.org/oscars/ceremonies/2014. Läst 17 oktober 2017. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]