Arda (fiktiv värld)

Från Wikipedia
(Omdirigerad från )

Arda eller är den fiktiva värld där Tolkiens romaner utspelar sig. Arda är i själva verket vår egen värld i ett mytiskt förflutet, tusentals år innan de första kända civilisationerna.

Fiktiv etymologi[redigera | redigera wikitext]

Ordet arda är quenya och betyder "kungadömet", med syftning på Manwes styre över världen, förlänat av Ilúvatar.

kommer från quenya och betyder att vara. Eä är nämligen världen "som är", till skillnad från allting utanför Eä (till exempel Ilúvatars tidlösa hallar) som inte har någon materiell form. "Eä" var det ord som Ilúvatar uttalade då han skapade universum.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Schematisk bild av kontinenterna i Arda. Beleriand, Midgårds västra del, dränktes i havet i slutet av första åldern. Númenor existerade bara under andra åldern. I slutet av andra åldern flyttades Aman bort från världen.

Den centrala delen av Arda är jorden (på quenya ambar). Från början var jorden platt. Över jorden välvde sig de olika skyarna i vilka solen, månen och stjärnorna färdades. Vid början av solens första ålder fanns fyra kontinenter på jorden: i väster Aman, där Valinor låg, i öster 'Solens murar', i mitten Midgård, och söder om Midgård de 'Mörka länderna'. I solens andra ålder uppreste valar kontinenten Númenor väster om Midgård.

Mot slutet av solens andra ålder, när Númenóreanerna försökte invadera Aman, omformades Arda i grunden av Ilúvatar. Omfattningen av denna omformning är inte känd, men jorden, som tidigare varit platt, blev rund. Númenor sjönk i havet, Aman försvann från världens yta och nya länder skapades. Aman kunde därefter bara nås av de som seglade västerut från Midgård och fann den "raka vägen", som följde den gamla havsytan och lämnade den fysiska världen. Det gjorde främst alvskeppen som seglade från Midgård till Alvhem.

Ardas omformning måste antagligen också ha inneburit en mängd andra förändringar, bland annat att jorden börjat vandra runt solen i stället för tvärt om.

Sammanfattning av Ardas historia[redigera | redigera wikitext]

Guden Ilúvatar skapar ainur och låter dem sjunga. Han skapar sedan världen Arda och låter några ainur stiga ner till den. Dessa bosätter sig på kontinenten Aman i västra Arda. (Beskrivet i "Ainulindalë" och "Valaquenta" i Silmarillion.)

Alverna föds i östra Midgård. Några av dem färdas till Aman och några stannar i Midgård.

Första åldern börjar.

Människorna och dvärgarna föds. Den onda ainun Melkor besegras i Beleriand (Midgårds västra del), varefter detta dränks i havet. (Beskrivet i "Quenta Silmarillion" i Silmarillion.)

Andra åldern börjar.

Människoriket Númenor skapas, existerar i tre tusen år och dränks sedan i havet. (Beskrivet i "Akallabeth" i Silmarillion.)

Överlevande númenoraner skapar Gondor och Arnor i Midgård och besegrar Melkors efterföljare Sauron. Isildur tar maktens ring från honom, men den går förlorad.

Tredje åldern börjar.

Fylke grundas och Gandalf anländer till Midgård. Gollum hittar maktens ring men blir fråntagen den av Bilbo. (Beskrivet i Bilbo – En hobbits äventyr.)

Sauron inleder krig mot de fria folken och dessa beslutar sig för att förstöra ringen och därigenom besegra Sauron, vilket de lyckas med. Aragorn blir kung i Gondor och alverna lämnar Midgård för Aman. (Beskrivet i Sagan om ringen.)

Fjärde åldern börjar.

Se även[redigera | redigera wikitext]