Fylke (Midgård)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Miljön som var Hobsala i Peter Jacksons filmatisering.

Fylke (engelska The Shire) är ett fiktivt geografiskt område i Tolkiens Sagan om ringen. Det är hobernas hemland och ligger i den nordvästra delen av Eriador.

Fylke beskrivs som ett harmonisk land där hoberna levt så länge de kan minnas. Hoberna som bor där är ganska avskärmade från omvärlden, som också nästan inte vet någonting om detta land. Huvudkaraktärerna i Bilbo – en hobbits äventyr och Sagan om ringen kommer från byn Hobsala (Hobbinge i nyöversättningen, engelska Hobbiton). Baggershus eller Säcks ände är Bilbo och Frodo Baggers hem som ligger i Hobsala.

Fylkes administration är en form av ordnad anarki med en ganska byråkratisk juridisk praxis som iakttas av alla Fylkebor. Man har organiserade vaktpatruller vid gränserna. Om det finns något som behöver debatteras (vilket händer mycket sällan) så samlas fylkeborna till ting. Man driver inte in någon skatt. I Fylke lever alla ett mycket ostört och trevligt liv, ingen vet så särskilt mycket om omvärlden och bryr sig mest om vad som försiggår i deras egna trakter. Man tillbringar istället sin tid med att ha trevligt, umgås med vänner, äta mycket god mat, röka pipa (Fylkes tobak är vida känd) och fiska. Den mest ryktbara tobakssorten bland hober var "Gamle Toby" som fick sitt namn efter Tobold af Hornenstöt som var den första som började odla denna variant i sydfjärdingen av fylke, omkring byn Långbotten.

Fylke grundades år 1601 i den Tredje Åldern av hober som från början bott runt Anduin men sedan flyttat till Dunland och sedermera grundat Fylke. Det spekuleras i att hoberna flydde till väst från Mörkmården efter att östringar orsakat problem. Fylke kom att tillhöra Arthedain och därmed vara en del av Arnors rike. Under konung Argeleb II fick hoberna tillstånd att bygga på de obebyggda markerna som tidigare var konungens jaktmarker. Konungen gav hoberna tre villkor för att det skulle få bygga hus på hans mark, dessa var att det skulle se honom som deras härskare, att det skulle försvara vägarna i Fylke och att komma till undsättning om Arthedain blev anfallet.

Hoberna såg sig då som konungens undersåtar och skickade pilbågskyttar som hjälp mot häxmästaren av Angmar och hans styrkor. Efter Arnors fall kom Fylke att bli ett självstyrande rike där hövdingarna från de olika klanerna valde en borgmästare som skulle styra riket. Den första borgmästaren kom från Gammelbock-klanen, som senare kom att byta namn till Vinbock. Senare kom det att styras av Took-klanen.

Landet var väldigt litet och betydelselöst för en invasion av något folkslag och de gamla dúnedain skyddade rikets gränser från invandrare. De enda som passerade genom riket var dvärgarna som var på väg till sina gruvor i Blå bergen och alverna på väg till Grå hamnarna.

Under Ringens Krig kom Fylke att förvandlas till en polisstat efter att Saruman och hans tjänare Lotho Säcksta-Bagger förändrat riket. Med hjälp från Frodo, Sam, Merry och Pippin lyckades de besegra Saruman och hans tjänare vid slaget vid Sjöstorp. När Aragorn kröntes till storkonung av Gondor och Arnor blev Fylke en självstyrande del av riket. Aragorn förbjöd alla som inte var hober att beträda riket.

Galleri[redigera | redigera wikitext]