Ed, Edd & Eddy

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ed, Edd och Eddy
OriginaltitelEd, Edd n Eddy
GenreAnimering, komedi
Skapad avDanny Antonucci
Medverkandesvenska röster:
Ed – Stefan Frelander
Edd – Mikael Roupé
Eddy – Stefan Frelander
eng. originalröster:
Ed – Matt Hill
Edd – Samuel Vincent
Eddy – Tony Sampson
Antal avsnitt70 (som hela)
134 (som separerade)
Längd (per avsnitt)22 minuter
Antal säsonger6
LandKanada Kanada (produktion)
USA USA (sändning)
SpråkEngelska
Sändning
OriginalkanalCartoon Network
Originalvisning4 januari 1999 -
8 november 2009
IMDb

Ed, Edd och Eddy (i original: Ed, Edd n Eddy) är amerikansk-kanadensisk animerad komediserie, skapad av Danny Antonucci och producerad av a.k.a. Cartoon. Serien kretsar kring de tre ungdomarna Ed, Edd (Dubbel-D) och Eddy. Inofficiellt ledd av Eddy försöker trion, Edarna, komma på planer att tjäna pengar av sina kamrater för att köpa deras favoritgodis, så kallade jättekarameller (även kallade "sockerkulor", eng. jawbreakers). Dock misslyckas ofta deras planer, vilket försätter dem i obehagliga situationer.

Antonucci skapade serien, utformad att likna tecknade serier under 1940-70, medan han utformade reklaminslag. Han visade upp resultatet för TV-kanalerna Cartoon Network och Nickelodeon, vilka båda krävde att styra den kreativa processen, vilket Antonucci sade nej till. Cartoon Network ändrade sig dock och TV-serien startade 1999 i USA.

Vidare har böcker, serietidningar, TV-spel, specialavsnitt med mera utformats baserat på eller innehållande seriens karaktärer. Under 2009 visades TV-filmen Ed, Edd n Eddy's Big Picture Show, vilket avslutade serien.

Serien visades i över 120 olika länder med över 30 miljoner tittare och var populär bland både barn, ungdomar och vuxna.

Karaktärer[redigera | redigera wikitext]

 • Ed är den starkaste av Edarna, men eftersom han också är korkad, är det lätt att han luras av Eddys planer och blir kontrollerad av sin lillasyster Sara. Han är nästan alltid glad och snäll mot alla. Han älskar djur, speciellt kycklingar, men är allergisk mot kaniner och ålar (kanske även mot katter). Hans liv kretsar kring science fiction, B- och monsterfilmer plus serietidningar, vilka han ofta tjatar om.
 • Edd är den smartaste i trion, men lider av överdriven sentimentalitet. Han är tvångsmässigt renlig, och blir nästan galen när han kommer i kontakt med smuts för länge. Han är också väldigt moralisk och är mycket bra på uppfinningar. Hans klena fysik gör att han inte är särskilt bra på sport, dock, och istället för att vara med på idrottslektionerna i skolan studerar han biologi i biblioteket. För att slippa bli förväxlad med Ed, har han fått smeknamnet Dubbel-D (originalnamn: Double-D).
 • Eddy är gruppens egenkäre, småtaskige och själviska ledare som alltid försöker hålla hög status och vinna respekt av andra, troligen på grund av att han blivit behandlad illa av sin storebror. Gång på gång kommer han på planer för att blåsa folk på pengar för att kunna köpa jättekarameller i godisaffären, i slutänden brukar dock hans planer misslyckas. Eddy avskyr Kevin och ser honom som en stor rival i kvarteret.
 • Jonny är en ensamvarg och som går runt med sin bästa vän Plankan (även kallad Brädan), som är en planka med mun och ögon, som förmodligen Jonny själv har ritat. Jonny brukar vara en glad och positiv kille som egentligen inte vill någon annan illa, men han uppfattas ofta av de andra som en jobbig retsticka.
 • Jimmy är en mycket godtrogen, känslig och blyg kille som älskar naturen och att hänga med Eds lillasyster Sara som han verkar vara besatt av, då han oftast blir avundsjuk när någon annan ger Sara uppmärksamhet. Jimmy är den svagaste personen på gatan, och allt som oftast ser man honom med antingen plåster eller ett bandage någonstans på kroppen.
 • Sara (originalnamn: Sarah) är Eds bortskämda, hetlevrade, främlingsfientliga och självcentrerade lillasyster, vilken Eddy avskyr mest av allt. Hon har inget som helst tålamod och blir mycket lätt arg, speciellt när Ed och hans vänner bråkar med hennes bästa kompis Jimmy.
 • Kevin är en ganska fräck och väldigt sportig grabb på deras gata som oftast cyklar runt på sin älskade cykel. Kevin är en riktig hårding på utsidan, men kan även visa en gnutta känslighet ibland. Han avskyr Edarna (mest Eddy).
 • Reinar (originalnamn: Rolf) är en inflyttad invandrare från någonstans i Europa. Han har en underlig accent/dialekt och underliga traditioner och upplevs som väldigt speciell och gammalmodig. Han jobbar hemma på bondgården. Han har nästan alltid något att göra eftersom hans föräldrar tvingar honom att ta hand om djuren på bondgården.
 • Tess (originalnamn: Nazz) är en öppen, glad och positiv tjej (även mot Edarna), och tvärt emot hennes kompis Kevin så är nästan ingenting pinsamt för henne. Hon är cheerleader på Peach Creek Junior High School. Nästan alla killar i kvarteret är kära i henne.

Övriga karaktärer[redigera | redigera wikitext]

 • Systrarna Kratz (originalnamn: The Kanker Sisters) är tre tjejer (rödhåriga Lee, blåhåriga Marie och blonda May) som bor tillsammans i en husvagn. Dom är kända för att vara besatta av Edarna och hela tiden ge dom en puss, mot Edarnas vilja.
 • Eddy's bror ser man aldrig i serien, men man hör ofta Eddy tjata om honom. Eddy är stolt över sin storebror och beundrar honom väldigt mycket. Eddy har sina planer att tjäna pengar, många av planerna kommer ursprungligen från hans storebror. Han visar sig vara mycket elak i långfilmen.
 • Plankan eller Brädan (originalnamn: Plank[y]) är Jonnys bästa kompis, som man alltid ser honom bära omkring på. Plankan verkar ha ett eget liv, och kan berätta en massa olika saker för Jonny. De andra barnen kan inte höra ett ord av vad Plankan säger.

Ed, Edd och Eddy i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Ed, Edd och Eddy visas enbart på Cartoon Network idag. Serien har även sänts förut på TV 3 och Kanal 5.

Svenska röster[redigera | redigera wikitext]

Engelska originalröster[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]