Ed, Edd & Eddy

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ed, Edd och Eddy
Originaltitel Ed, Edd n Eddy
Genre Animering, komedi
Skapad av Danny Antonucci
Medverkande svenska röster:
Ed - Stefan Frelander
Dubbel-D - Mikael Roupé
Eddy - Stefan Frelander
originalröster:
Ed - Matt Hill
Double Dee - Samuel Vincent
Eddy - Tony Sampson
Antal avsnitt 70 (som hela)
134 (som separerade)
Längd (per avsnitt) 22 minuter
Antal säsonger 6
Land Kanada Kanada (produktion)
USA USA (sändning)
Språk Engelska
Sändning
Originalkanal Cartoon Network
Originalvisning 4 januari 1999 -
8 november 2009
Officiell webbplats
IMDb

Ed, Edd och Eddy (i original: Ed, Edd n Eddy) är amerikansk-kanadensisk animerad komediserie, skapad av Danny Antonucci och producerad av a.k.a. Cartoon. Serien kretsar kring de tre ungdomarna Ed, Edd (Dubbel-D) och Eddy. Inofficiellt ledda av Eddy försöker trion, Edarna, komma på planer att tjäna pengar av sina kamrater för att köpa deras favoritgodis, så kallade jätte-karameller (jawbreakers). Dock misslyckas ofta deras planer vilket lämnar dem i obehagliga situationer.

Antonucci skapade serien, utformad att likna tecknade serier under 1940-70, medan han utformade reklaminslag. Han visade upp resultatet för TV-kanalerna Cartoon Network och Nickelodeon, vilka båda krävde att styra den kreativa processen, vilket Antonucci sade nej till. Cartoon Network ändrade sig dock och TV-serien startade 1999 i USA.

Vidare har böcker, serietidningar, TV-spel, specialavsnitt med mera utformats baserat på eller innehållande seriens karaktärer. Under 2009 visades TV-filmen Ed, Edd n Eddy's Big Picture Show vilket avslutade serien. Serien visades i över 120 olika länder med över 30 miljoner tittare och var populär bland både barn, ungdomar och vuxna.

Om Serien[redigera | redigera wikitext]

Serien utspelar sig på en okänd plats. Troligtvis i en förort någonstans i USA eller Kanada. I avsnittet "Urban Ed" nämner Edd att förortslivet är en förbannelse och att de lever för långt ifrån storstan. Säsong 1-4 av serien utspelar sig med största sannolikhet under barnens sommarlov eftersom det är först i den femte säsongen som de är i skolan. Det mesta i serien kretsar kring gatan de bor på och närliggande platser som exempelvis en stor skrotplats. Något speciellt med serien är att de vuxna aldrig syns. I själva verket är det bara 12 olika karaktärer som syns under de fem första säsongerna.

Karaktärer[redigera | redigera wikitext]

 • Ed är den starkaste av Edarna men eftersom han inte är den smartaste är det lätt att han luras av Eddys planer och blir kontrollerad av sin lillasyster Sara. Han är nästan alltid glad och snäll mot alla. Han älskar djur, speciellt kycklingar, och hans rum ser ut som ett bombnedslag. Hans liv kretsar kring B och monsterfilmer plus serietidningar vilka han ofta tjatar om. Han har dessutom en stor kärlek till sås och rostat bröd.
 • Edd (Riktiga namn Eddward) är den smartaste i trion. Han är tvångsmässigt renlig, väldigt moralisk och är mycket bra på uppfinningar. Edds klena fysik gör att han inte är särskilt bra på sport och istället för att vara med på idrottslektionerna i skolan studerar han biologi i biblioteket. Edd är på så sätt den starke men korkade Eds raka motsats. För att slippa bli förväxlad med Ed har han fått smeknamnet Dubbel-D, även om han ibland av Eddy kallas för Strumphuve för sin huvudbonad. Vissa barn i kvarteret (mest Eddy) stör sig ibland på när Dubbel-D använder mycket svåra ord och begrepp. När Edarnas planer går överstyr brukar Dubbel-D få dåligt samvete och säga till Eddy när han går för långt.
 • Eddy är gruppens egenkäre, småtaskige ledare som alltid försöker hålla hög status och vinna respekt av andra, troligen på grund av att han blivit behandlad illa av sin storebror. Gång på gång kommer han på planer för att blåsa folk på pengar för att kunna köpa jättekarameller i godisaffären, i slutänden brukar dock hans planer misslyckas. Eddy hatar Kevin och ser honom som en stor rival i kvarteret. I vissa avsnitt uppdagas det dock att Eddy ofta är avundsjuk på Kevin eftersom han inte är lika respekterad. I vissa avsnitt försöker han till och med imponera på Kevin. Eddy är, trots sin girighet och egoism, en ganska snäll kille, som enbart gör som han gör för att hans sadistiske storebror fått honom att tro att kaxighet är rätt väg i livet.
 • Kevin är en ganska fräck och väldigt sportig grabb på deras gata som oftast cyklar runt på sin älskade cykel. Kevin är en riktig hårding på utsidan men kan även visa en gnutta känslighet ibland. Han avskyr Edarna (mest Eddy). Han hänger med Reinar och Tess. Han har ofta hela sitt garage fullt med jättekarameller, vilket beror på att hans far jobbar på fabriken som tillverkar dem. I ett avsnitt visar det sig att Kevin är så van vid Edarnas hyss, att han blir paranoid när de inte håller på med något, och i ett avsnitt får vi reda på att Kevin är livrädd för sprutor.
 • Tess (Originalnamn: Nazz) är en öppen, glad och positiv tjej (även mot Edarna), och tvärt emot hennes kompis Kevin så är nästan ingenting pinsamt. Hon är cheerleader på Peach Creek Junior High School. Nästan alla killar i kvarteret är kära i henne. Bortsett från Jimmy som helst är med Sara och Reinar som främst ogillar Tess och tycker hon är konstig eftersom de är så olika varandra.
 • Sara är Eds bortskämda, hetlevrade, främlingsfientliga och självcentrerade lillasyster som Eddy hatar mest av allt. Hon har inget som helst tålamod och blir mycket lätt arg, speciellt när Ed och hans vänner bråkar med hennes bästa kompis Jimmy. När hon får sina utbrott brukar hon ofta bli väldigt våldsam eller så hotar hon Ed med att skvallra för deras mamma vad Ed och hans vänner sysslar med. Ed har på så vis enorm respekt för sin syster. I kontrast till sitt aggressiva humör har hon dock en lugn och glad sida också, som hon ofta visar när hon är med Jimmy. I vissa avsnitt är hon hemligt förälskad i Edd (Dubbel-D).
 • Jimmy är en mycket godtrogen, känslig och blyg kille som älskar naturen och att hänga med Eds lillasyster Sara som han verkar vara besatt av, då han oftast blir avundsjuk när någon annan ger Sara uppmärksamhet. Jimmy är den svagaste personen på gatan, och allt som oftast ser man honom med antingen plåster eller ett bandage någonstans på kroppen. Han bär en stor tandställning som han fick efter en av Eddys misslyckade planer, som involverade bowlingklot och glasstrutar.
 • Jonny är en ensamvarg och som går runt med sin bästa vän Plankan, som är en planka med mun och ögon, som förmodligen han själv ritat dit. Jonny brukar vara en glad och positiv kille som egentligen inte vill någon annan illa, men han uppfattas ofta av de andra som en jobbig retsticka. Jonny blir ofta offer för Eddys ondskefulla blåsningar, men trots att han inte är den smartaste i kvarteret är han väl medveten om Eddys idéer och låter sig aldrig luras för lätt. Trots det är han aldrig någon långsint person, utan är alltid glad och snäll gentemot Edarna.
 • Reinar (Originalnamn: Rolf) är en inflyttad invandrare från någonstans i Östra Europa. Han har en underlig dialekt och underliga traditioner och upplevs som väldigt speciell och gammalmodig. Han brukar oftast jobba hemma på bondgården. Han har nästan alltid något att göra eftersom hans föräldrar tvingar honom att ta hand om djuren på bondgården. Han har väldigt svårt för att anpassa sig till det nya samhället, eftersom han ibland anser att det var mycket bättre i hans hemland. Reinar är bra kompis med Kevin, som han ofta umgås med. Han är en av få i kvarteret som orkar stå ut med Edarna. En återkommande karaktär på Reinars bondgård är hans trogna get, Viktor. I vissa avsnitt leder han dessutom en scoutgrupp så kallad: Storstads-spöjarna som består av honom själv, Jimmy, Jonny och Plankan. I Säsong 1 av den svenska dubbningen i serien användes då Reinars originalnamn Rolf. En sak som utmärker Reinar är att han allt som oftast refererar till sig själv i tredje person.

Andra karaktärer[redigera | redigera wikitext]

 • Systrarna Kratz (eller Systrarna Skräck i ett avsnitt) är tre tjejer (Lee, May och Marie) som bor tillsammans i en husvagn. Alla i kvarteret fruktar dessa tjejer som oftast har märkliga beteenden som att slåss eller göra något annat våldsamt. Det brukar oftast vara Lee som drar igång det eftersom hon är trions ledare. De är förälskade i Edarna och brukar pussa och krama dem när de har chansen. (May är kär i Ed, Marie i Dubbel-D och Lee i Eddy.)
 • Plankan (eller Brädan) är Jonnys bästa kompis, som man alltid ser honom bära omkring på. Plankan verkar ha ett eget liv, och kan berätta en massa olika saker för Jonny. De andra barnen kan inte höra ett ord av vad Plankan säger
 • Eddy's storebror ser man aldrig i serien, men man hör ofta Eddy tjata om honom. Eddy är stolt över sin bror och beundrar honom väldigt mycket. Eddy har sina planer att tjäna pengar, många av planerna kommer ursprungligen från hans storebror. Eddys bror har dock lyckats bra, och enligt Eddy var han "kung" när han bodde i kvarteret. Han bör vara ganska gammal eftersom han inte bor hemma längre. Utan att man någon gång ser honom förstår man ändå att Eddys bror ser Eddy som en liten barnslig unge. Eddy gillar inte detta, för han ser ju upp till sin bror och vill bli som han. Eddys storebror dyker till slut upp i Eddarnas långfilm, där det visar sig att han är en sadistisk psykopat som älskar att tortera sin lillebror för nöjes skull.

Skärseldsteorin[redigera | redigera wikitext]

Skärseldsteorin (The Purgatory Theory) är en teori som menar att samtliga barnen i kvarteret egentligen är döda och att kvarteret är den plats de hamnat i efter döden. Enligt teorin bodde samtliga barn i samma kvarter som i serien under olika tider av 1900-talet och dog också som barn på olika sätt. Teorin menar att deras karaktärsdrag är relaterade till hur de hade levt i sitt riktiga liv [1]. Bevisen för teorin ska vara de olika färgerna på barnens tungor samt varför inga vuxna (eller andra barn för den delen) syns under hela serien. Teorin skulle också kunna förklara varför det är svårt att uppskatta under vilken era serien utspelas. Skaparen av serien, Danny Antonucci, har emellertid inte bekräftat att teorin stämmer.

Ed, Edd och Eddy i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Ed, Edd och Eddy visas enbart på Cartoon Network idag. Serien har även sänts förut på TV 3 och Kanal 5.

Avsnitt[redigera | redigera wikitext]

Säsong 1[redigera | redigera wikitext]

 • Pop Goes The Ed
 • Over Your Ed
 • The Ed-Touchables
 • Nagged to Ed
 • Sir Ed-A-Lot
 • A Pinch to Growth An Ed
 • Dawn of The Eds
 • Virt-Ed-Go
 • Reed All About Ed
 • Quick Shot Ed
 • An Ed too Many
 • Ed-n-Seek
 • Look Into My Eds
 • Tag Yer Ed
 • Fool on The Ed
 • A Boy and His Ed
 • It's Way Ed
 • Laugh Ed Laugh
 • A Glass of Warm Ed
 • Flea Bitten Ed
 • Who What Where Ed
 • Keeping Up With The Eds
 • Eds-Aggregate
 • Oath to An Ed
 • Button Yer Ed
 • Avast Ye Eds

Säsong 2[redigera | redigera wikitext]

 • Eeny Meeny Miney Ed
 • Ready, Set...Ed!
 • Know It All Ed
 • Dear Ed
 • Knock, Knock...Who's Ed?
 • One + One = Ed
 • Hands Across Ed
 • Floss Your Ed
 • In Like Ed
 • Who Let The Ed In?
 • Home Cooked Eds
 • Rambling Ed
 • To Sir With Ed
 • Key to My Ed
 • Urban Ed
 • Stop, Look and Ed
 • Honor Thy Ed
 • Scrambled Ed
 • Rent-A-Ed
 • Shoo Ed
 • Ed in A Halfshell
 • Mirror, Mirror, on The Ed
 • Hot Buttered Ed
 • High Heeled Eds
 • Fa-La-La-La-Ed
 • Cry Ed

Säsong 3[redigera | redigera wikitext]

 • Wish You Were Ed
 • Momma's Little Ed
 • Once Upon An Ed
 • For Your Ed Only
 • It Came from Outer Ed
 • 3 Squares and An Ed
 • Dueling Eds
 • Dim-Lit Ed
 • Will Work for Ed
 • Ed, Ed and Away
 • An Ed in The Bush
 • See No Ed
 • X Marks The Ed
 • From Here to Ed
 • Boys Will Be Eds
 • Ed or tails?
 • Is There An Ed in The House?
 • An Ed is Born
 • Gimme Giime Never Ed
 • My Fair Ed
 • Rock-A-Bye Ed
 • O-Ed Eleven
 • Luck on The Ed
 • Ed...Pass It On
 • Brother, Can You Spare An Ed?
 • The Day The Ed Stood Still

Säsong 4[redigera | redigera wikitext]

 • If It Smells Like An Ed (30')
 • Don't Rain on My Ed
 • Once Bitten, Twice Ed
 • One Size Fits Ed
 • Pain in My Ed
 • Ed Overboard
 • One of Those Eds
 • They Call Him Mr. Ed
 • For The Ed, By The Ed
 • Little Ed Blue
 • A Twist of Ed
 • Your Ed Here
 • The Good Old Ed
 • Thick as An Ed
 • Sorry, Wrong Ed
 • Robbin Ed
 • A Case of Ed
 • Stiff Upper Ed
 • Here's Mud in Your Ed
 • Stuck in Ed
 • Postcards from The Ed
 • Run for Your Ed
 • Hand-Me-Down Ed
 • Take This Ed and Shove It (30')

Säsong 5[redigera | redigera wikitext]

 • Out With The Old, In With The Ed (30')
 • Mission Ed-Possible
 • Every Which Way But Ed
 • Boom Boom, Out Goes The Ed
 • Cleanliness is Next to Edness
 • I Am Curious Ed
 • No Speak Da Ed
 • Too Smart for His Own Ed
 • Cool Hand Ed
 • Pick An Ed
 • Who's Minding The Ed?
 • This Won't Hurt An Ed
 • Truth or Ed
 • Tinker Ed
 • The Good, The Bad and The Ed
 • Tight End Ed
 • Tween A Rock & An Ed Place
 • All Eds Are Off
 • Smile for The Ed
 • Run Ed Run
 • A Town Called Ed
 • A Fistful of Ed (30')

Säsong 6*[redigera | redigera wikitext]

 • May I Have This Ed?
 • Look Before Your Ed

*Orsaken till att Säsong 6 bara innehöll två avsnitt var att skaparen uttryckte att det skulle bli allt för mycket jobb för att jobba på en hel ny säsong och bestämde sig för att arbeta med långfilmen istället.

Svenska röster[redigera | redigera wikitext]

Engelska originalröster[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]