Cartoon Network

Från Wikipedia
Cartoon Network
Cartoon Network
Lanserad1 oktober 1992
ÄgareWarner Brothers Discovery
Tittarandel0,2 % i Sverige (2018, MMS)
LandUSA
HuvudkontorAtlanta
New York
Burbank
SysterkanalerBoomerang
CNN
TCM
WebbplatsCartoon Network Sverige
Tillgänglighet
Marksänd TV
BoxerKanal 37​
Satellit-TV
Canal Digital
Viasat
Kabel-TV
Canal Digital
Com HemKanal 150​
Tele2Kanal 97​
IPTV
Canal Digital
FastTVKanal 25​
Telia Digital-TVKanal 82​

Cartoon Network är en amerikansk barnkanal ägd av Time Warner, och med flera internationella versioner världen över. Kanalen gjorde debut i USA den 1 oktober 1992 och i Sverige och Europa den 17 september 1993. 1993 debuterade kanalen även i Latinamerika, och 1995 i Australien. Idag sänds kanalen i svensk/skandinavisk version där samtliga program är dubbade till svenska. Sedan 2008 är även systerkanalen Boomerang tillgänglig på den svenska marknaden med ett programinnehåll dubbat till svenska. Med åren har Cartoon Network även fått systrar i form av Adult Swim, Cartoon Network+1 (timeshift), Cartoon Network Too, Cartoonito och Boomerang. Dessa kanalers tillgänglighet varierar beroende på land med distribueras som regel i första hand till brittiska och amerikanska hushåll där marknaden anses vara störst.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Cartoon Networks tidigare logga som användes från kanalens start fram till 13 juni 2004.

Under slutet av 1980-talet köpte Ted Turners kabel-TV-koncern filmstudion MGM:s arkiv, vilket förutom spelfilmer även inkluderade många tecknade filmer från Warner Bros. 1991 köpte Turner även animationsstudion Hanna-Barbera Productions och fick deras stora arkiv med på köpet. För att kunna få utrymme för alla dessa filmer skapades kabelkanalen The Cartoon Network.[1] Kanalen var till en början specialiserad på att visa repriser av just klassiska tecknade filmer som till exempel Familjen Flinta. Ted Turners bolag Turner Broadcasting köptes 1996 av mediagiganten Time Warner. Cartoon Network blev då en del av Time Warner.

Cartoon Network i Sverige[redigera | redigera wikitext]

I Sverige delade Cartoon Network sändningstid med Turner-ägda filmkanalen TCM. Till Sverige sändes till en början den paneuropeiska versionen av kanalen. Många av programmen var dock dubbade till svenska, norska och danska via separata ljudkanaler. 1996 delade kanalerna på sig och började sända i dygnet runt-versioner. År 2000 fick de skandinaviska länderna en egen feed av Cartoon Network där samtliga program dubbades till svenska, norska och danska via separata ljudkanaler. Dock var denna teknik ganska ny, vilket ledde till att figurerna pratade norska och ibland danska. Det svenska ljudspåret kom vilse på vägen, men några år senare kom det svenska ljudspåret dit det skulle.

Eftersom Cartoon Network numera satsar på att sända samtliga program dubbade till de skandinaviska språken tar det ofta tid innan nya amerikanska produktioner når den skandinaviska kanalen. Dubbningen tar naturligtvis både tid och kostar pengar. Existerande dubbade program repriseras därför i evigheter. I maj 2006 bytte den skandinaviska versionen, som en av de sista i världen, ut den gamla logotypen till Cartoon Networks nya. I samband med detta försvann programblocket Boomerang från den skandinaviska versionen. I flera andra länder sänds Boomerang som en egen kanal med enbart klassiska tecknade filmer. I december 2007 började Cartoon Network, trots att den är en kanal för bara tecknade serier, att även sända live action-serier för barn, den första var Spionfamiljen.

Systerkanalen Boomerang kommer till Sverige[redigera | redigera wikitext]

Sedan april 2008 börjar Boomerang att också sända som egen kanal i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Kanalen visar i första hand Hannah Barberas klassiska serier som Familjen Flinta, Jetsons och Top Cat. Till en början distribueras Boomerang enbart av Canal Digital och Viasat men fler operatörer, som Com hem, kanalen tillkom under 2010.

Distribution[redigera | redigera wikitext]

Cartoon Network distribueras av de flesta större operatörer i Sverige, som till exempel Tele2, Telia och Allente

Lista över serier som går eller har gått på Cartoon Network (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Erik Bredhe (12 maj 2006). ”Skruvade serier snärjer TV-tittarna” (på svenska). Svenska dagbladet. https://www.svd.se/skruvade-serier-snarjer-tv-tittarna. Läst 30 september 2017. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]