Edward Gierek

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Edward Gierek år 1980

Edward Gierek, född 6 januari 1913 i Sosnowiec i Schlesien, död 29 juli 2001 i Cieszyn, var en polsk kommunistisk politiker. Han var ledare (förste sekreterare) för det polska kommunistpartiet PZPR 1970–1980 och därmed Polens politiska ledare.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Gierek växte upp i en gruvarbetarfamilj. Fadern dog när han var fyra och modern gifte om sig och familjen emigrerade till Frankrike. Han gick med i det franska kommunistpartiet och deporterades till Polen 1934 för att ha organiserat en strejk. Han gjorde värnplikten i Polen men utvandrade sedan till Belgien för arbete i kolgruvorna i Waterschei. Även i Belgien blev han medlem i kommunistpartiet och under den tyska ockupationen deltog han i motståndsaktiviteter. Han återvände med familjen till Polen 1948 och påbörjade sin politiska karriär inom Polens kommunistparti PZPR. 1956 utsågs han till sekreterare i centralkommittén och medlem av politbyrån.

Polens ledare[redigera | redigera wikitext]

Edward Gierek kom till makten efter Władysław Gomułka, då dennes politik ledde till arbetaruppror i de polska kuststäderna Gdańsk, Gdynia och Szczecin. Giereks politik kan karakteriseras av att landet tog höga och extravaganta lån som användes för att bygga ut och modernisera industrin och för höjd levnadsstandard med bland annat ökad konsumtion. Satsningen på industrin var mindre lyckad då produkterna ofta hade för undermålig kvalitet för att bli gångbara i väst. Dessutom gjordes satsningen samtidigt som väst gick i en lågkonjunktur 1976. Belåningen påskyndade landets senare kollaps under Jaruzelski.

De första åren vid makten hade Gierek en viss popularitet, mycket tack vare hans återkommande besök i industrin, men från och med 1976 inleddes en serie arbetaruppror som kulminerade vid att Solodaritet/Solidarnosc bildades den 17 september. Gierek fick avgå innan dess, i september 1980.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]