Edward Gierek

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Edward Gierek år 1976

Edward Gierek, född 6 januari 1913 i Sosnowiec i Schlesien, död 29 juli 2001 i Cieszyn, var en polsk kommunistisk politiker. Han var ledare för det polska kommunistpartiet PZPR mellan 1970 och 1980.

Edward Gierek kom till makten efter Władysław Gomułka, då dennes politik ledde till arbetaruppror i de polska kuststäderna Gdańsk, Gdynia och Szczecin.

Giereks politik kan karakteriseras av att landet tog höga och extravaganta lån som användes för att bygga ut och modernisera industrin och för höjd levnadsstandard med bland annat ökad konsumtion. Satsningen på industrin var mindre lyckad då produkterna ofta hade för undermålig kvalitet för att bli gångbara i väst. Dessutom gjordes satsningen samtidigt som väst gick i en lågkonjunktur 1976. Belåningen påskyndade landets senare kollaps under Jaruzelski.

De första åren vid makten hade Gierek en viss popularitet, mycket tack vare hans återkommande besök i industrin, men från och med 1976 inleddes en serie arbetaruppror som kulminerade vid att Solodaritet/Solidarnosc bildades den 17 september. Gierek fick avgå innan dess, i september 1980.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]