Motorsågsmassakern

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Edward Sawyer)
Hoppa till: navigering, sök
Motorsågsmassakern
(The Texas Chain Saw Massacre)
Genreskräck
RegissörTobe Hooper
ProducentTobe Hooper
ManusTobe Hooper
Kim Henkel
SkådespelareMarilyn Burns
Paul A. Partain
Edwin Neal
Jim Siedow
Gunnar Hansen
BerättareJohn Larroquette
OriginalmusikTobe Hooper
Wayne Bell
FotografDaniel Pearl
KlippningJ. Larry Carroll
Sallye Richardson
ProduktionsbolagVortex
Premiär
Speltid83 minuter
LandUSA
Språkengelska
Budget$83 532
Intäkter$30 859 000
UppföljareMotorsågsmassakern 2 (1986)
Texas Chainsaw 3D (2013)
NyinspelningarThe Texas Chainsaw Massacre (2003)
IMDb SFDb

Motorsågsmassakern (engelska: The Texas Chainsaw Massacre) är en amerikansk skräckfilm som hade biopremiär i USA den 1 oktober 1974,[1] regisserad av Tobe Hooper.

Handling[redigera | redigera wikitext]

En grupp ungdomar åker en het dag ut på landet tillsammans för att besöka en begravningsplats i Texas som har plundrats. Efter att ha tagit upp en galen liftare stannar de till vid ett avlägset stort hus. Lampskärmar gjorda av människohud, skelett och likdelar är vad de finner i huset. En efter en faller de brutalt offer för en man iklädd en mask gjord av människohud som bor i huset med sin sjuka familj som ägnar sig åt mord och kannibalism.

Karaktärer[redigera | redigera wikitext]

  • Nibbins "Hitchhiker" Sawyer, spelad av Edwin Neal, är en av familjemedlemmarna i den kannibalistiska familjen Sawyer från Texas. Edward Sawyer medverkar i Motorsågsmassakern från 1974 och som ruttnande lik i Motorsågsmassakern 2 från 1986. Han är tvillingbror till Chop Top (som dyker upp först i Motorsågsmassakern 2; en trolig förklaring till detta är att han befinner sig i Vietnam när händelserna i första filmen äger rum) och äldre respektive yngre bror till Jason Sawyer (Leatherface) och Drayton Sawyer. Hans arbetsuppgift i familjen är att gräva upp gravar och plundra lik vilka vanligtvis blir till middag och även möbler och dylikt för familjen.
  • Drayton "Cook" Sawyer, spelad av Jim Siedow, är den äldsta brodern och även den mesta dominanta och styrande i familjen. Han äger en bensinmack och en restaurang där han serverar människokött till intet ont anande turister.
  • Grandpa Sawyer, spelad av John Dugan, är Sawyer-brödernas 124 år gamla farfar. Han är en före detta slaktare som miste sitt jobb efter att slakten moderniserades mer och mer och släggmetoden slutade att användas. I filmen så sitter han bara ner, pratar inte och gör väldigt små levnadstecken.
  • Grandma Sawyer, brödernas döda farmor vars kropp fortfarande är bevarad och får vara med vid familjens middagar och liknande. I vanliga fall så förvaras hon på vinden.
  • Jason "Leatherface" Sawyer, spelad av Gunnar Hansen, är den yngste brodern och han blir hela tiden hunsad av sina äldre bröder. Han bär olika masker av människohud under olika omständigheter för att visa sina känslor och sin personlighet. Han använder en motorsåg och det är han som, till skillnad från Nibbins som gräver upp redan döda, fångar/mördar de levande offren.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Huset som används som kannibal-familjens hem i filmen. I dag har huset blivit flyttat från La Frontera till Kingsland, Texas och har bisart nog blivit renoverad till en restaurang[2].

Motorsågsmassakern orsakade stor debatt då den var aktuell och blev förbjuden i flera länder. Filmen innehåller till skillnad från sina uppföljare inga större mängder blod eller våld. Morden i filmen sker utanför bild och atmosfären i filmen är realistisk och hetsig. Mycket av debatten orsakades troligen av filmens fantasieggande namn och ett allmänt upphetsat klimat kring videovåld. Filmen är löst grundad på den amerikanska seriemördaren Ed Geins liv men även om den inte direkt handlar om Gein har den hämtat inspiration från dennes brott och liv.

Filmen fick flera uppföljare:

Filmerna från 1974, 1986, 1990 och 1994 blev av Statens Biografbyrå totalförbjudna för offentlig visning i Sverige. Första filmen släpptes dock fri för videodistribution i nedkortad version 1994 och utan klipp slutligen 2001. Filmen från 2003 godkändes för 15-årsgräns. En nyinspelning med samma titel hade svensk premiär på biograferna 16 januari 2004. I den filmen skulle Leatherface spelas av Dolph Lundgren och musiken skulle komponeras och framföras av Marilyn Manson. Lundgren ville dock hellre tillbringa tiden med sin familj och Manson var tvungen att hoppa av på grund av schemakonflikter. Även den fick en uppföljare, The Texas Chainsaw Massacre: The Beginning, som enbart släpptes på DVD i Sverige i april 2007. I USA hade filmen från 1974 17-årsgräns ("R"-klass).

En ny uppföljare av den första filmen planeras ha premiär 2013, The Texas Chainsaw Massacre 3D, regisserad av John Luessenhop. Inspelningarna av filmen påbörjades i juli 2011. Handlingen tar vid där den första filmen slutade. Huvudrollen som Heather Miller spelas av Alexandra Daddario. En rad andra skådespelare, verksamma i den första filmen, medverkar: Bill Moseley, som spelade Chop Top i tvåan, kommer att spela Drayton Sawyer, som spelades av avlidne Jim Siedow. John Dugan kommer att få upprepa sin roll som Grandpa efter den första filmen. Gunnar Hansen, Marilyn Burns och Tobe Hooper kommer alla att göra en cameoroll i filmen. Sångaren Trey Songz gör Heather Millers pojkvän.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Skådespelaren Gunnar Hansen gjorde rollen som Leatherface.
  Marilyn Burns  –  Sally Hardesty
  Allen Danziger  –  Jerry
  Paul A. Partain  –  Franklin
  William Vail  –  Kirk
  Teri McMinn  –  Pam
  Edwin Neal  –  Liftaren
  Jim Siedow  –  Den äldre mannen
  Gunnar Hansen  –  Leatherface
  John Dugan  –  Farfadern

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”The Texas Chainsaw Massacre” (på engelska). Box Office Mojo. 1 oktober 1974. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=texaschainsaw.htm. Läst 9 september 2016. 
  2. ^ Pack, MM (23 oktober 2003). "The Killing Fields: A culinary history of 'The Texas Chainsaw Massacre' farmhouse". The Austin Chronicle.Hämtad 2 februari 2011.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]