Egyptisk långörad igelkott

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Egyptisk långörad igelkott
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Long Eared hedgehog.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassDäggdjur
Mammalia
OrdningÄkta insektsätare
Eulipotyphla
FamiljIgelkottdjur
Erinaceidae
UnderfamiljIgelkottar
Erinaceinae
SläkteHemiechinus
ArtEgyptisk långörad igelkott
H. auritus
Vetenskapligt namn
§ Hemiechinus auritus
AuktorGmelin, 1770
Utbredning
Long Eared Hedgehog Range.jpg
Utbredningsområde
teckning av Johann Christian Daniel von Schreber
Hitta fler artiklar om djur med

Egyptisk långörad igelkott (Hemiechinus auritus) är en art i familjen igelkottdjur. Det är en av de igelkottsarter som är vanliga som husdjur.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Som man hör på namnet så har de mycket längre öron än andra igelkottar. Öronen är längre än halva huvudets längd och används bland annat till att reglera värmen med. De har även längre ben än andra arter. Igelkottens längd ligger mellan 12 och 16 cm och svansen mellan 1 och 5 cm. Vikten ligger mellan 300 och 450 gram. Taggarna är randiga med mörkbrunt och vitt, pälsen på mage och ansikte är ljust brun till vit.

Deras hörsel och luktsinne är mycket väl utvecklat för att hitta föda och upptäcka rovdjur. Men deras syn är mycket dålig.

Utbredning och habitat[redigera | redigera wikitext]

Arten förekommer från Libyen och Egypten över västra Asien och östra Europa (östra Ukraina, sydvästra Ryssland) till Afghanistan, västra Pakistan, Turkestan, Mongoliet och Kina.[1]

De lever i ensliga ökenområden, i torra buskskogar och stäpper. Ofta vistas arten i oaser och nära människans boplatser.[1]

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Oftast finner man deras bo under buskar och stenar eller i andra djurs övergivna hålor. Där söker de skydd från värmen under dagen.

På nätterna kommer de ut för att söka föda. De springer då över stora ytor i sin jakt på föda, upp till en mil per natt. I huvudsak äter de insekter och favoriter är bland andra gräshoppor och skalbaggar. Men de äter även ägg, frukt och växter. Får de en chans äter de gärna små ödlor och ormar. Som de flesta ökendjur klarar de sig mycket länge utan mat eller vatten. De långörade kan klara sig ända upp till 10 veckor utan att äta eller dricka.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] Stubbe, M. et al. 2008 Hemiechinus auritus Från: IUCN 2012. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2012.2 <www.iucnredlist.org>. Läst 2015-10-26.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]