Ekoln

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Ekoln vid Viks slott

Ekoln är Mälarens nordligaste fjärd, belägen ca 10 km söder om centrala Uppsala huvudsakligen i kommunerna Uppsala, Knivsta och Håbo men även i Enköping och Sigtunas kommuner. Fjärden har formen av en stående bläckfisk med fyra armar och ”kroppen” är ca 4 nautiska mil lång och 2 bred. På grund av bläckfiskformen upplevs den dock som större.

I den nordöstligaste armen har Fyrisån sitt utlopp. Den sydöstligaste armen mynnar ut i Sigtunafjärden, genom vilken kan man nå Stockholm och Mälarens utlopp i Saltsjön. På vägen till Stockholm från Uppsala passeras bland annat Skokloster och Sigtuna. De två sydvästliga armarna slutar i Varpsund respektive Örsundsbro. På vägen till Varpsund passeras Sjöö slott och mot Örsundsbro Viks slott.

I Ekoln finns det några få öar, störst av dessa är Flässjan följt av Koffsan och Skallan där den sistnämnda är en halvö som är helt bebyggd av en fastighet. Trots de relativt få öarna finns gott om tilläggningsmöjligheter för dem med båt då stora delar av stränderna är obebyggda. Det finns flera naturreservat, exempelvis Kungshamn-Morga och Skokloster.

Det finns fem större båtsällskap vid Ekoln och sjön utnyttjas flitigt inte minst sommartid. Gästhamn finns i nordost på Skarholmen hos Ekolns Segelklubb ESK. Härifrån går stadsbussar in till centrala Uppsala.

Under sommarmånaderna ses ofta ett stort antal båtar på fjärden och både segling och fiske efter gös är populärt.

Ekoln fryser i regel ganska sent. Hela sjön är ofta inte frusen förrän en bit in i januari men då är aktiviteten med långfärdsskridsko och isjakt intensiv. Det finns ofta långa plogade banor då snö ligger.

Under ett antal år har skridskoloppet Vikingarännet med start vid Skarholmen och mål i Stockholm anordnats. På grund av isläget har hela bansträckan bara kunnat utnyttjats oregelbundet men loppet har blivit en folkfest.