Salnecke slott

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Salnecke slott
Slott
Salnecke slott.
Salnecke slott.
Land Sverige Sverige
Region Svealand
Kommun Enköping
Ägare Privat
Färdigställande 1640-talet

Salnecke slott som ligger strax väster om Gryta kyrka, en liten bit från Örsundsbro i Gryta socken i Enköpings kommun, Uppland.

Slottet har en huvudbyggnad av tegel i tre våningar med brant tak och är ett av de bäst bevarade slotten i Uppland från slutet av Vasatiden. Nuvarande byggnad är uppförd på 1640-talet. En portal av röd sandsten med vapensköldar för byggherren Georg Grissbach och hans fru pryder fasaden. Slottet är sedan 1967 byggnadsminne.

Salneckes förste kände ägare var Karl Ingeborgasson Lejonbalk, lagman i Tiohärads lagsaga i Småland. Han bytte 1302 bort gården till Sko kloster. Ganska snart därefter tillhörde Salnecke Andreas And som var kanik i Uppsala. Vid slutet av 1300-talet tillhörde Salnecke Bo Jonsson Grip. 1383 skänktes ett markland i Salnecke till Klara kloster i Stockholm. Klostret var ägare fram till 1460, då det tillföll ärkebiskop Jöns Bengtsson (Oxenstierna).

Genom Västerås recess blev Salnecke kronogods. Gustav II Adolf skänkte 1626 gården till krigsrådet Filip Sadler, och efter hans död 1641 förlänades den till överbergmästare Georg Grissbach.

Grissbach' äldsta son tog den 19:e december 1653 emot den engelska ambassadören Whitelocke, som var på väg till drottning Kristina, och ambassadören beskrev i sin dagbok slottet som det finaste han sett under hela resan från Göteborg.

Slottet tillhörde Grissbach' ättlingar i två led till in på 1730-talet. Efter att ha tillhört ätten Spens såldes Salnecke på 1830-talet till Klas Samuel Jonas Gyllenadler. Släkten Gyllenadler gjorde egendomen till fideikommiss och slottet var fram till 2013 i denna släkts ägo.

Slottet fick föreställa det fiktiva "Selambshof" i TV-serien Selambs (1979), en dramatisering av Sigfrid Siwertz roman med samma namn. Nuvarande ägare är Lars och Elisabeth Norman som arbetar med att renovera slottet.[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "Salnecke slott räddas undan förfall" i Upsala Nya Tidning 2015-08-11.

Se även[redigera | redigera wikitext]