Emil Hácha

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Emil Hácha i samtal med Adolf Hitler 1939, andra personen till vänster i bild.
Emil Háchas grav i Prag

Emil Hácha, född 12 juli 1872 i Trhové Sviny nära České Budějovice i södra delen av nuvarande Tjeckien, död 26 juni 1945 i Prag, var en tjeckoslovakisk jurist och politiker.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Efter Münchenöverenskommelsen mellan Adolf Hitler och de franska, brittiska och italienska ledarna 30 september 1938 vägrade dåvarande presidenten Edvard Beneš att samarbeta med Tyskland och emigrerade till London. Till ny president valdes 30 november Hácha.

Vid ett nattligt möte med Hitler och Hermann Göring tvingades Hácha under hot om flygbombning av Prag och invasion av sitt land att utan hörande av det tjeckoslovakiska parlamentet acceptera att Böhmen och Mähren inkorporerades i det Tyska riket under beteckningen Riksprotektoratet Böhmen och Mähren. Hácha blev därefter marionettpresident i protektoratet och han försökte att i görligaste mån samarbeta med den tyska ockupationsmakten för att om möjligt mildra övergreppen på sitt folk.

Efter Prags befrielse arresterades Hácha den 13 maj 1945. Han var då vid mycket dålig hälsa och fördes omedelbart till ett fängelsesjukhus där han avled i slutet av juni.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]