Hoppa till innehållet

Empedokles

Från Wikipedia
Empedokles
FöddAgrigento[1][2], Italien
DödEtna[3]
Medborgare iAgrigento
SysselsättningLäkare, poet, författare[4], filosof[5], politiker
FöräldrarExainetos of Akragas (troligen)[6]
Redigera Wikidata

Empedokles (grek. Ἐμπεδοκλῆς), född omkring 490 f.Kr., död omkring 434 f.Kr., var en grekisk filosof, poet och statsman, bosatt i Agrigentum, en grekisk koloni på Sicilien.

Asteroiden 6152 Empedocles är uppkallad efter honom.[7]

Som filosof ansåg Empedokles att verkligheten är cyklisk och att den består en cykel av de fyra elementen jord, luft, eld och vatten.[8] Dessa element sammandras och separerar, påverkade av de två motsatta krafterna kärlek och hat. Människor ser det de ser därför att jorden i en människas öga känner igen jorden i tingen och så vidare. Skulle ögat sakna något av de fyra grundämnena skulle man inte se hela naturen.

Han var påverkad av Pythagoras själavandringslära. Precis som Pythagoras, sade sig Empedokles komma ihåg tidigare liv, inte bara som olika personer, utan också som en fisk och en buske till exempel.

Empedokles formulerade också en primitiv evolutionsteori där han sade att människor och djur utvecklats från kringspridda kroppsdelar som sedan kombinerades slumpmässigt, och endast de livsdugliga av dessa överlevde.

Han sades ha begått självmord genom att hoppa ner i vulkanen Etna. Vulkanen spottade dock ut en av hans sandaler.

  1. ^ s. 30, läs online.[källa från Wikidata]
  2. ^ Stanford Encyclopedia of Philosophy, Stanforduniversitetet och Center for the Study of Language & Information, läs online.[källa från Wikidata]
  3. ^ s. 17, läs online.[källa från Wikidata]
  4. ^ Charles Dudley Warner (red.), Library of the World's Best Literature, 1897, läs online.[källa från Wikidata]
  5. ^ Union List of Artist Names, 8 juli 2016, läs online, läst: 11 februari 2024.[källa från Wikidata]
  6. ^ s. 6, läs online.[källa från Wikidata]
  7. ^ ”Minor Planet Center 6152 Empedocles” (på engelska). Minor Planet Center. https://www.minorplanetcenter.net/db_search/show_object?object_id=6152. Läst 22 juli 2023. 
  8. ^ Världshistorien, s. 104.

Tryckta källor

[redigera | redigera wikitext]