En fluga i soppan

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
En fluga i soppan
(L'Aile ou La cuisse)
GenreKomedi
RegissörClaude Zidi
ProducentChristian Fechner
ManusClaude Zidi
Michel Fabre
SkådespelareLouis de Funès
Coluche
Julien Guiomar
OriginalmusikVladimir Cosma
FotografClaude Renoir
Wladimir Ivanov
KlippningMonique Isnardon
Robert Isnardon
Premiär17 oktober 1976
(Frankrike)
18 december 1976
(Sverige)
Speltid101 min
LandFrankrike Frankrike
SpråkFranska
IMDb SFDb

En fluga i soppan (originaltitel: L'Aile ou La cuisse) är en fransk komedifilm av Claude Zidi med Louis de Funès i huvudrollen. Filmen utkom 1976 och har striden mellan livsmedelsindustrin och den franska gourmetkulturen som tema.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Charles Duchemin besöker franska restauranger och bedömer deras kvalitet i sina publikationer. Hans dom kan leda till glans och rikedom eller till ekonomisk ruin för restaurangens ägare. Därför arbetar han ofta i kamouflage.

Duchemins största motståndare är industrimagnaten Jacques Tricatel. Tricatel producerar syntetiska livsmedel i sina fabriker och säljer de på rastplatser vid motorvägen eller i snabbmatrestauranger.

Duchemin vill införa sin son Gérard i kritikeryrket och de resar en tid tillsammans. Gérard har däremot andra planer. Han vill hellre bli clown i en cirkus som följer Duchemin hemlig på resorna. När far och son besöker en krog på landet upptäcks de av Tricatels kumpaner och deras identitet avslöjas för krogens ägare. Även Gérards sysselsättning som cirkusclown blir offentlig vad som chockerar fadern. Krogens ägare hade tidigare fått en negativ bedömning av Duchemin och missad större ekonomiska inkomster. Han hotar Duchemin med vapenvåld och tvingar honom att äta gammal och konstgjord mat. Duchemin äcklas så mycket att han tappar smaksinnet.

Redan tidigare var ett möte mellan Duchemin och Tricatel i en TV-show arrangerat. Då Duchemin saknar smaken är han tvungen att bli vän med sin son igen. Tillsammans bryter de in i en av Tricatels fabriker för att bevisa snabbmatens syntetiska ursprung. De undviker ett mordförsök av finansmannens kompanjoner.

I TV-showen presenterar Charles sin son Gérard som sin efterföljare. Gérard klarar även ett smaktest som krävdes av Tricatel. Samtidig bevisar de fejkmatens existens och mordförsöket.

För tillfället tyder allt på att det franska köket är räddat.

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, Brust oder Keule, 15 maj 2015.