Eosinofil granulocyt

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Eosinofil granulocyt
Eosinofil

Eosinofila granulocyter, eller bara eosinofiler, är en sorts granulocyter vilka i sin tur är en sorts vita blodkroppar som bildas i benmärgen. De utgör ca 3 % av antalet vita blodkroppar hos friska människor.[1] De cirkulerar cirka 12 timmar i blodbanan.

(Eosin är ett färgämne de "tycker om", därav namnet eosinofila.) När man gör preparat för att se i mikroskop, så är Eosin ett ämne som färgar granula i eosinofila celler mörkröda, ändelsen -fil betyder att de "tycker om ", därav namnet.

Eosinofila granolycyter har liten förmåga att fagocytera bakterier. De ansamlas i inflammerad och infekterad vävnad och avger giftiga substanser för att oskadliggöra parasiter som är för stora för att fagocyteras. De ökar även i antal vid allergiska reaktioner och vid parasitinfektioner.[1] Eosinofila granulocyter angriper framför allt parasiter så som inälvsmask, men även bakterier, därför ökar halten av dem mycket vid parasitinfektion.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”Eosinofila - Vad är det? - B-celler - Werlabs”. werlabs.se. https://werlabs.se/halsokontroll/blodbrist-anemi/eosinofila. Läst 26 april 2020. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]