Armeniska apostoliska kyrkan

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Armeniska apostoliska kyrkan
Logo.
Grundare
Självståndighet
Erkänt
Patriark
Huvudkvarter Etjmiadzin,  Armenien
Territorium  Armenien
Nagorno-Karabach
Utbredning  Ryssland
 Irak
 Georgien
 Frankrike
 USA
 Libanon
 Syrien
 Jordanien
 Israel
 Palestina
 Turkiet
 Iran
 Egypten
 Kanada
 Australien
 Cypern
 Grekland
 Bulgarien
 Belgien
 Estland
 Lettland
 Litauen
 Storbritannien
 Tyskland
 Italien
 Nederländerna
 Spanien
 Rumänien
 Sverige
 Schweiz
 Argentina
 Brasilien
 Uruguay
 Ukraina
 Vitryssland
 Etiopien
Med mera
Språk Klassisk armeniska
Anhängare 10 000 000
Webbplats
Armeniskt kloster i Gandzasar i Nagorno-Karabach. En symbol för det mycket tidigt kristna Armenien.
Ej att förväxla med Armenisk-katolska kyrkan.

Armeniska apostoliska kyrkan (armeniska: Հայաստանեայց Առաքելական Եկեղեցի, Hajastaneajts Arakelakan Jekeghetsi), Armenisk-ortodoxa kyrkan, är ett kristet samfund som i Armenien har en dominerande ställning. Den är även den vanligaste trosinriktningen bland armenier i den armeniska diasporan. De första församlingarna i Armenien grundades under det första århundradet, och därför kallas den armeniska kyrkan för apostolisk. Karekin II är sedan 1999 katholikos av den heliga stolen av Sankt Etjmiadzin och alla armenier, och Aram I katholikos av Kilikien, kyrkans näst högsta företrädare.

Armenien var ett av de första länderna som nåddes av kristendomen. År 287 övergick kung Tirdat till kristendomen och därmed blev Armenien det första landet att anta kristendomen som statsreligion. Han förklarade att kristendomen fick utövas fritt i Armenien. Tillsammans med Gregorios Upplysaren, ett helgon som påstås ha medverkat till att kungen blev botad från en sjukdom, lät han år 303 bygga den första armeniska kyrkan, heliga Etjmiadzin (armeniska för "platsen för den enföddes nedkomst"), vilken färdigställdes 305. Dessförinnan hade Armenien hunnit bli den första stat som antog kristendomen som statsreligion (301). Enligt traditionen grundades den armeniska kyrkan av två apostlar:

Genom insatser från katholikos Isak den store under början av 400-talet, blev armeniska det liturgiska språket. Den traditionella Bibeln bygger på en översättning av Peshitta, eftersom syriska var det liturgiska språket före Isaks tid.

Armeniska apostoliska kyrkan skiljer sig från många samfund i västvärlden genom att den antagit läran om monofysitism.

I Sverige[redigera | redigera wikitext]

Den armeniska apostoliska kyrkan i Sverige har flera kyrkoråd och präster på olika ställen där det finns armenier i Sverige.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Armeniska apostoliska kyrkans webbplats”. Armeniskakyrkan.se. 20 december 2005. http://www.armeniskakyrkan.se/. Läst 8 juli 2011. 

Se även[redigera | redigera wikitext]