ExoMars

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
ExoMars
Model av ExoMars
Model av ExoMars
StatusPlanerad
TypRover
OrganisationESA
Uppdragets varaktighet6 månader
Uppskjutning
Uppskjutning2016
UppskjutningsfarkostSojuz (raket)
Egenskaper
Massa140-180kg

ExoMars är ett fordon tänkt att skickas till planeten Mars av ESA. ExoMars liknar de amerikanska föregångarna Spirit och Opportunity.

Uppdraget[redigera | redigera wikitext]

Planerat[redigera | redigera wikitext]

Uppskjutningen är planerad att göras med en Sojuz-raket, i början av år 2016, från Centre Spatial Guyanais utanför Kourou i Franska Guyana. I slutet av år 2017 kommer ExoMars fram till Mars och gör en direkt landning. För att vidarebefordra radiosignalerna från rovern till jorden kommer man använda NASA:s Mars Reconnaissance Orbiter och ESA:s Mars Express.

Alternativ[redigera | redigera wikitext]

Om man vid uppskjutningen i början av år 2016 använder en Ariane 5-raket istället för en Sojuz-raket, kan man få med en satellit med egen vetenskaplig utrustning, satelliten skulle då fungera som roverns moderfarkost och rovern skulle åka "snålskjuts" till Mars. När moderfarkosten kommer fram till Mars bromsar den in sig i en lämplig omloppsbana, för att kunna bestämma rovens landningsplats bättre än i föregående scenario. När rovern separerat från moderfarkosten kan denna flyttas till en lämpligare omloppsbana för att kunna vidarebefordra radiosignalerna från rovern till jorden.

Utrustning[redigera | redigera wikitext]

Life Marker Chip (LMC) förväntas detektera eventuella spår av liv.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]