Mangalyaan 2

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Mangalyaan 2
Statusplanerad
TypKretsre, Landare, Rover
OrganisationISRO
Större entreprenörISAC
Andra namnMars Orbiter Mission 2
Uppskjutning
Uppskjutning2021-2022 (planerad)
UppskjutningsfarkostGSLV III
Omloppsbana runt Mars

Mangalyaan 2 ("Mars-craft", från sanskrit: मंगल mangala, "Mars" och यान yāna, "craft, vehicle") eller Mars Orbiter Mission 2 är Indiens andra interplanetära uppdrag planerat för uppskjutning till Mars av den indiska rymdforskningsorganisationen (ISRO) under perioden år 2021-2022. Det kommer att bestå av en månkretsande rymdsond, och kan innefatta en landare och en robot.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Efter ISRO:s framgångsrika uppskjutning och placering i omloppsbana av Mars av sin första sond, meddelade Mars Orbiter Mission (MOM), ISRO det andra uppdraget den 28 oktober 2014 på konferensen Engineers Conclave 2014 i Bangalore. Byrån hoppas kunna få sin tunga rymdraket GSLV III helt fungerande 2016 eller 2017. Den planerar att använda GSLV III för Chandrayaan-2-uppdraget till månen 2018, och senare använda det för att skjuta upp Mangalyaan 2 .

I januari 2016 undertecknade Indien och Frankrike en avsiktsförklaring för ISRO och CNES att gemensamt bygga Mangalyaan 2 senast 2020. Den indiska regeringen gav Mangalyaan 2 grönt ljus i sitt 2017 budgetförslag och ISRO överväger huruvida den bästa vägen är att bedriva ett rymdsond / landar / robot-uppdrag eller att välja en rymdsond med mer sofistikerade instrument än de som flög på Mangalyaan 1. Oavsett, ISRO lovar "en viktig vetenskaplig uppgradering" för uppdraget.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Mangalyaan 2, 15 augusti 2017.