Falklandsräv

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Falklandsräv
Status i världen: Utdöd  (1876)[1]
Illustration av John Gerrard Keulemans (1842-1912)
Illustration av John Gerrard Keulemans (1842-1912)
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Däggdjur
Mammalia
Ordning Rovdjur
Carnivora
Familj Hunddjur
Canidae
Släkte Dusicyon
Art Falklandsräv
D. australis
Vetenskapligt namn
§ † Dusicyon australis
Auktor Kerr, 1792
Utbredning
Falklandsöarnas läge
Falklandsöarnas läge
Hitta fler artiklar om djur med

Falklandsräven (Dusicyon australis) var en endemisk art i familjen hunddjur och den enda arten i släktet Dusicyon.

Falklandsräven var det enda landdäggdjur som fanns på Falklandsöarna före människans ankomst 1690. Sedan tog människorna med sig får, kaniner och katter.

Djuret hade en kroppslängd av ungefär 90 centimeter och en svanslängd av cirka 30 centimeter. Pälsens färg var gulbrun men på grund av svarta hårspetsar var några ställen på kroppen mörkare än andra.

Det antas att födan utgjordes av pingviner och andra fåglar som ruvar på marken, möjligtvis även av vegetabiliska ämnen samt av insekter och döda djurkroppar som havet lämnade vid strandlinjen. Charles Darwin, som 1833 besökte öarna, beskrev falklandsräven som nästan tam och inte sällsynt. Han berättade att räven kom fram till tälten för att ta föda ur handen. Med den ökande fåraveln blev räven allt mer en konkurrent till den nya befolkningen och invånarna fick rätten att skjuta räven. Sedan 1839 utdelade den brittiska förvaltningen premier för varje död räv. Året 1876, alltså 43 år efter Darwins vistelse på ögruppen, var falklandsräven utrotad.

Det är inte klarlagt hur räven kom till ögruppen men flera zoologer antar att djuret infördes av urinvånare från Sydamerika. Den skulle ha varit ett slags sällskapsdjur men domesticeringen var inte helt avslutad. En annan teori är att det fanns en landbro under istiden mellan Sydamerika och Falklandsöarna så att djuret hade möjlighet att vandra dit.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Canid Specialist Group 2004. Dusicyon australis. Från: IUCN 2006. 2006 IUCN Red List of Threatened Species. Läst 20061009