Rävar

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Rävar
Adult Male & Female Grey Fox.jpg
Grårävar, hane och hona.
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Däggdjur
Mammalia
Ordning Rovdjur
Carnivora
Familj Hunddjur
Canidae
Tribus Rävar
Vulpini
Hitta fler artiklar om djur med
Fjällräv i vinterpäls.

Rävar kallas kortbenta medlemmar av familjen hunddjur (Canidae). Rävar är ingen systematisk grupp utan omfattar likartade arter av hunddjur. I Sverige finns rödräv och fjällräv. Rävar har fint skinn som tidigare var värdefullt. Jakt på räv var därför tidigare vanligt. Många startade även uppfödning av räv.

Möjligen har räv också använts som föda. Vid Svarta jorden i Birka förekommer rikligt med rävben tillsammans med andra ben från djur, till exempel svin och nöt. Även från Burge i Lummelunda socken, Gotland och Kvarteret Silen i Södertälje förekommer förhistoriska rävben bland matavfall.

Rödräv eller bara räv som den också kallas är lite rödbrun i pälsen, fjällräv är vit på vintern för att kunna kamouflera sig i snön medan på sommaren är den brun och vit på magen.

Rävar i kulturen[redigera | redigera wikitext]

I många berättelser och sagor beskrivs räven som klok och listig. De förekommer i några klassiska fabler, som Räven och storken och Räven och druvorna (som blivit ihågkommen med uttrycket surt sa räven), samt bland annat den medeltida folksagan Roman de Renart.

Systematik[redigera | redigera wikitext]

Arterna i följande släkten brukar kallas för rävar: