Hoppa till innehållet

Falsk korallorm

Från Wikipedia
Falsk korallorm
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassKräldjur
Reptilia
UnderklassDiapsider
Diapsida
OrdningFjällbärande kräldjur
Squamata
UnderordningOrmar
Serpentes
FamiljAniliidae
Stejneger, 1907
SläkteAnilius
Oken, 1816
ArtFalsk korallorm
A. scytale
Vetenskapligt namn
§ Anilius scytale
AuktorLinné, 1758
Hitta fler artiklar om djur med

Falsk korallorm (Anilius scytale) är en art av orm som till utseendet är mycket lik de giftiga korallormarna (släktet Micrurus). Den är dock inte nära släkt med dessa och arten är inte giftig och betraktas som ofarlig för människor.

Den falska korallormen är den enda arten i sin familj, Aniliidae. Tidigare räknades även ett annat ormsläkte, Cylindrophis in i denna familj, men numera anses släktet Cylindrophis vara tillräckligt olikt släktet Anilius för att räknas som en enda separat familj, Cylindrophiida.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Ormen når en längd på 60 till 100 centimeter. Kroppen är cylindriskt formad med kort svans. Dess färgteckning består liksom de riktiga korallormarnas av omväxlande röda och svarta band, men den falska korallormen saknar de gula band på kroppen som de riktiga korallormar har. Synen är försämrad på grund av att ögonen skyddas av stora fjäll. Den har två par synliga kloaksporrar.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Den här arten hittas i tropiska områden i Sydamerika, från södra och västra Venezuela, Guyana, Surinam och Franska Guyana söder igenom amazonlika områdena i Colombia, Ecuador, Peru och Brasilien.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Gräver ner sig i jorden och bland ruttnande träd i regnskogsområden. Födan består främst av groddjur eller andra kräldjur. Fortplantningen är ovovivipar.

Underarter[redigera | redigera wikitext]

Familjen Aniliidae består enbart av ett släkte, och detta släkte endast av en art. Både familjen och släktet är sålunda monotypiska. Arten delas dock in i två underarter:

  • A. s. phelpsorum
  • A. s. scytale

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, 15 januari 2009.