Farsta strand (pendeltågsstation)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Stockholm commuter rail symbol.svgFarsta strand
Farsta strand pendeltåg 2011.jpg
Stationsinformation
KommunStockholms kommun (Söderort)
PendeltågStockholms pendeltåg
Invigd1901
Kapacitet
Antal plattformar1 st
Förbindelser
Anslutande linjerBussar, Tunnelbana
StationssignaturFas
Föregående stationÄlvsjö
Efterföljande stationTrångsund
Linjekarta
Farsta strand station map.jpg

Farsta strand är en station på Stockholms pendeltågsnät, Nynäsgrenen, belägen i stadsdelen Farsta strand i Stockholms kommun mellan stationerna Älvsjö och Trångsund. Stationen har en plattform och två biljetthallar, den västra med entré från en gångtunnel och den östra via bro över spåren. En normal vintervardag har stationen cirka 4 000 påstigande (2015).[1]

Historia[redigera | redigera wikitext]

Stationshuset "Södertörns villastad" 1901.

När Nynäsbanan invigdes år 1901 inrättades en station med namnet Södertörns villastad. Turtätheten var gles med bara sju avgångar per dag från Stockholms central (och två extratåg på helgen).[2] Tågen gick då via Liljeholmen till Stockholm vilket förlängde resan. Först 1929 kom en kortare sträckning via Årstabron.

Sedan pendeltågstrafiken utvecklats kom stationen att få större betydelse. Den namnändrades 1989 till Farsta strand för att ge en bättre anknytning till stadsdelen och tunnelbanestationen med samma namn. 1993 låg dubbelspåret klart och stationen hade då byggts om till en modern pendeltågsstation. Avståndet till tunnelbanestationen är 200 meter.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]