Bålsta station

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Bålsta
Balsta jvstn.jpg
Bilden visar stationens väntsal, till utseendet lik ett stationshus, som låg nedanför spårområdet fram till våren 2018. Väntsalen revs, i samband med en centrumförnyelse som färdigställdes 2021
Stationsinformation
OrtBålsta
Trafikeras avSJ, SL
TrafiktypPassagerartrafik
Kapacitet
Antal spår3
Förbindelser
Övriga trafikslagBuss
Anslutande linjerMälarbanan
Fjärrtåg, Regionaltåg Pendeltåg Stockholm commuter rail symbol.svg
StationssignaturBål
Stockholm commuter rail symbol.svgBålsta
Balsta 03.jpg
Stationsinformation
KommunHåbo kommun
PendeltågStockholms pendeltåg
Invigd1996
Kapacitet
Antal plattformar1
Antal passagerare2 500/vardag
Förbindelser
Anslutande linjer43, SJ regional och UL bussar
Föregående stationBro
Efterföljande stationSlutstation
Linjekarta
Balsta station map.jpg

Bålsta är en järnvägsstation belägen i Bålsta i Håbo kommun, Uppsala län, 45,3 km från Stockholm C. Stationen har två separata plattformar, en för fjärr- och regionaltåg och en för Stockholms pendeltåg.

Fjärrtågsdelen har två spår och en mittplattform, uppe på en hög banvall. Där stannar regionaltåg på sträckan Göteborg-Hallsberg-Västerås-Stockholm. Vid plattformens södra ände finns entré och biljetthall till pendeltågsdelen som består av ett spår och en sidoplattform som är den norra ändstationen för en linje i Stockholms pendeltågsnät med cirka 2 000 påstigande och ungefär lika många avstigande på vintervardagar.[1]

Fram till 2018 fanns en vänthall, till sitt yttre lik ett stationshus, nedanför banvallens södra sida. Vänthallen revs i maj 2018, inom ramen för en centrumförnyelse. En ny busstation togs i bruk i januari 2021.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Bålsta fick järnvägsstation 1876, genom öppnandet av Stockholm-Västerås- Bergslagens järnväg.[2] Persontågstrafiken fanns kvar fram till 1972, då stationen lades ner. Stationshuset finns kvar, cirka 1½ kilometer väster om nuvarande järnvägsstation, invigd 1996.

Att Bålsta återfick persontrafik på järnväg hänger ihop med den utbyggda regionaltågstrafiken på Mälarbanan. År 2001 förlängdes dessutom Stockholms pendeltågstrafik till Bålsta.

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://sl.se/upload/rapporter/uploads/SL_Rapport%202008_web.pdf[död länk]
  2. ^ Järnvägsdata med trafikplatser. Svenska järnvägsklubbens skriftserie, 0346-8658 ; 83 ([Ny, reviderad utgåva]). Stockholm: Svenska järnvägsklubben. 2009. Libris 11731954. ISBN 91-85195-05-7 (inb.)