Fasces

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Romersk fascis

Fasces (plural av latin fascis, "bunt, knippe") är sammansatta knippen av björk- eller almspön som bars av de romerska liktorerna framför högre ämbetsmän som ett tecken på deras straffande makt. Under den allra första tiden som symbolen användes (till omkring 500 f.Kr.) förekom en instucken bila för att symbolisera överhetens makt över de romerska medborgarnas liv, men efterhand fick inte denna utsmyckning förekomma i Rom, utan begränsades till härarna och provinserna. Spöna syftade på makten att straffa och bilan på makten att halshugga och har senare använts som symbol för makt, först och främst av fascisterna i Italien.

Efter en seger smyckades ofta en fältherres eller kejsares fasces med en instucken lagerkvist eller vid knippet fäst lagerkrans. De med socialt lägre rang uppvisade symbolen för att makterna skulle markera deras överhöghet; till exempel fick lägre ämbetsmän förvissa sig om fasces från högre ämbetsmän. Vid en fältherres likfärd bars fasces ibland vänd upp och ner, det vill säga med bilan neråt.

Även under nya tiden har en fasces ofta symboliserat statsmakten och förekommer därför i den variant av lilla riksvapnet som den svenska polismyndigheten använder. Den förekommer även i Frankrikes statsvapen. Såväl svenska ordningsvakter, som beredskapspolisen och militärpolisen har fasces i sina symboler. Fasces ingår även i symbolen för polisen i Norge. Även på ordningsvaktsemblemet finns det två korslagda fasces.

Benito Mussolini antog fasces som symbol för sin politiska rörelse i Italien1920-talet.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]