Fenol

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Fenol
StrukturformelMolekylmodell
Systematiskt namn Hydroxylbensen
Övriga namn Karbolsyra, Bensenol
Kemisk formel C6H5OH
Molmassa 94,1112 g/mol
Utseende Vita kristaller
CAS-nummer 108-95-2
SMILES Oc1ccccc1
Egenskaper
Densitet 1,07 g/cm³
Löslighet (vatten) 84 g/l
Smältpunkt 40,5 °C
Kokpunkt 181,7 °C
Faror
Huvudfara
NFPA 704

NFPA 704.svg

2
3
0
COR
LD50 650 mg/kg (hudexponering)
SI-enheter & STP används om ej annat angivits

Fenol eller karbolsyra, C6H5OH, är en kemisk förening bestående av en bensenring med en hydroxigrupp vid en av kolatomerna.

Egenskaper[redigera | redigera wikitext]

Fenol är starkt frätande och mycket giftig. Fenol kan lämna ifrån sig en vätejon från hydroxigruppen, och är därmed en svag syra. Det beror på att fenolatjonen som bildas stabiliseras av resonansformer som kan bildas med hjälp av bensenringen. Fenol är det enklaste ämnet i ämnesklassen fenoler.

Framställning[redigera | redigera wikitext]

Fenol framställs industriellt genom kumenprocessen där man först reagerar bensen (C6H6) och propen (C3H6) i en Friedel-Crafts alkylering för att tillverka kumen (isopropylbensen). Kumen oxideras sen till fenol och aceton (C3H6O).

Användning[redigera | redigera wikitext]

Fenol används bland annat för att tillverka bakelit, en av de första plasterna.

Medicinskt används ämnet för att lindra klåda och för balsamering av lik samt förr som desinfektionsmedel i utspädd lösning, karbolsyra eller karbolvatten[1].

Fenol används också i solskyddsmedel för att absorbera UV-ljus (högsta tillåtna koncentration av Fenol-2-(2H-bensotriazol-2-yl)-4-metyl-6-(2- metyl-3-(1,3,3,3-tetrametyl-1-(trimetylsilyl)oxy)-disiloxanyl)propyl) är 15 % uttryckt som syra) [2] eller i högre koncentrationer för peeling.

Onani[redigera | redigera wikitext]

År 1888 publicerade doktor John Harvey Kellogg en avhandling där han ansåg att onani var skadligt för kroppen och psyket. Han hade även i samma skrift kommit fram till att ren karbolsyra struken på klitoris hade en dämpande effekt mot onani.[3] Detta är dock inget som någon tror på nu för tiden.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • Ullmans Encyclopedia of Industrial Chemistry, Kirk-Otmer, böcker om kompositer och epoximaterial som finns på KTH i Stockholm och Chalmers i Göteborg.
  1. ^ http://www.forgottenbooks.com/readbook_text/Dr_Ludwig_Scholz_Handbok_Foer_Skoetare_Af_Sinnessjuka_1100047087/31
  2. ^ Läkemedelsverket - Solskyddsprodukter tillsynsrapport 2010-05-19.pdf
  3. ^ ”Dr Kellogg's prescription, 1888”. History of Circumcision. http://www.historyofcircumcision.net/index.php?option=com_content&task=view&id=48&Itemid=0. Läst 27 oktober 2015.