Fenol

Från Wikipedia
Version från den 30 maj 2017 kl. 19.36 av Laboz125 (Diskussion | Bidrag) (→‎Onani: Irrelevant stycke.)
Fenol
StrukturformelMolekylmodell
Systematiskt namnHydroxylbensen
Övriga namnKarbolsyra, Bensenol
Kemisk formelC6H5OH
Molmassa94,1112 g/mol
UtseendeVita kristaller
CAS-nummer108-95-2
SMILESOc1ccccc1
Egenskaper
Densitet1,07 g/cm³
Löslighet (vatten)84 g/l
Smältpunkt40,5 °C
Kokpunkt181,7 °C
Faror
Huvudfara
NFPA 704

2
3
0
COR
LD50650 mg/kg (hudexponering)
SI-enheter & STP används om ej annat angivits

Fenol eller karbolsyra, C6H5OH, är en kemisk förening bestående av en bensenring med en hydroxigrupp vid en av kolatomerna.

Egenskaper

Fenol är starkt frätande och mycket giftig. Fenol kan lämna ifrån sig en vätejon från hydroxigruppen, och är därmed en svag syra. Det beror på att fenolatjonen som bildas stabiliseras av resonansformer som kan bildas med hjälp av bensenringen. Fenol är det enklaste ämnet i ämnesklassen fenoler.

Framställning

Fenol framställs industriellt genom kumenprocessen där man först reagerar bensen (C6H6) och propen (C3H6) i en Friedel-Crafts alkylering för att tillverka kumen (isopropylbensen). Kumen oxideras sen till fenol och aceton (C3H6O).

Användning

Fenol används bland annat för att tillverka bakelit, en av de första plasterna.

Medicinskt används ämnet för att lindra klåda och för balsamering av lik samt förr som desinfektionsmedel i utspädd lösning, karbolsyra eller karbolvatten[1].

Fenol används också i solskyddsmedel för att absorbera UV-ljus (högsta tillåtna koncentration av Fenol-2-(2H-bensotriazol-2-yl)-4-metyl-6-(2- metyl-3-(1,3,3,3-tetrametyl-1-(trimetylsilyl)oxy)-disiloxanyl)propyl) är 15 % uttryckt som syra) [2] eller i högre koncentrationer för peeling.

Referenser

  • Ullmans Encyclopedia of Industrial Chemistry, Kirk-Otmer, böcker om kompositer och epoximaterial som finns på KTH i Stockholm och Chalmers i Göteborg.