Finnbergstunneln

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Södra tunnelöppningen, 2013.
Ett av Finnbergstunnelns tunnelrör, 2011.

Finnbergstunneln är en vägtunnel genom Finnberget i Nacka kommun. Tunneln är 280 meter lång och byggdes 1971 för att underlätta gods- och persontransporter till och från Kvarnholmen.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

På Kvarnholmen hade sedan slutet av 1800-talet etablerat sig en omfattande industriverksamhet med Kvarnen Tre Kronor i spetsen. Kvarnholmen var då avskild från fastlandet av Hästholmssundet och alla transporter fick göras med färja eller pråmar. Holmen erhöll en broförbindelse med fastlandet år 1924, då Kvarnholmsbron invigdes.[1]

Tunneln[redigera | redigera wikitext]

För att ytterligare underlätta gods- och persontransporter till och från Kvarnholmen anlades Finnbergstunneln. Tunneln består av två 280 meter långa tunnelrör med invändig fri höjd av 4,4 meter och förbinder Kvarnholmsvägen vid Finnboda med Mjölnarvägen på Kvarnholmen. Tunneln byggdes på 1970-talet på uppdrag av Kooperativa Förbundet, då också en vägbank över Hästholmssundet anlades.

År 2010 beslöt Nacka kommun att rusta upp Finnbergstunneln. Upprustningen omfattade bland annat att tunnelöppningarna kläddes med tegelfasader, att insidan skyddades med 8 000 m² bergnät och att ny belysning installerades.[2] Entreprenaden utfördes mellan åren 2010 och 2013 av Svevia. Byggkostnaden beräknades till 9,7 miljoner kronor.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Kvarnholmsvägen: Beskrivning av vägens historia och kulturvärden inför breddning, Johan Aspfors, Nacka kommun, januari 2012, s. 3
  2. ^ Svevia: Finnbergstunneln rustas upp, pressmeddelande 2010-05-20.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]